10 Toes of the World

oktober 6, 2009

Internationaal complot om Amerikaanse dollar en economie te breken

De meeste olieproducerende landen waaronder ook Rusland zijn samen met ondermeer China, Japan, Brazilië en Frankrijk in het geheim gesprekken aan het voeren om een einde te maken aan de hegemonie van de Amerikaanse dollar op de oliemarkt.

Het komt er op neer dat ze een nieuwe munteenheid het leven gaan inroepen om olie mee te kopen en te verkopen. In 2018 moet de zaak rond zijn. De implicaties zijn enorm. Specialisten spreken van een nieuwe economische wereldorde waarin komaf gemaakt wordt met de Amerikaanse invloed op de financiële markten.

Burning Dollar

“Burning Dollar”

Mand met munten
Financieministers en directeurs van de centrale banken van de betrokken landen zijn al verschillende keren in het geheim samen geweest volgens The Independent. De nieuwe munteenheid zou een ‘mand’ zijn met daarin ondermeer de Japanse yen, de Chinese yuan, de euro, goud en een nieuwe gezamenlijke munt van de landen in de Golf. De landen van de Gulf Co-operation Council, inclusief Saoedi-Arabië; Aboe Dhabi, Koeweit en Qatar werken immers aan een eigen Golf-euro.

Goudprijs
De bedoeling zou zijn om binnen negen jaar de Amerikaanse dollar uit de oliehandel te weren. Bronnen bij topbanken in Hong Kong en de Arabische Golfstaten bevestigen het bericht. Het zou ook de reden zijn achter de recente, ‘onverklaarbare’ stijging van de goudprijzen.

“Amerikanen snappen het niet”

De Amerikanen zijn op de hoogte van de meetings, maar snappen volgens insiders niet hoe ernstig de situatie is. De Chinezen des te meer. Voor hen kan de dollar niet snel genoeg uit de oliemarkt verdwijnen. Zij stellen voor om goud te gebruiken als overgangsbetaalmiddel. China is ondertussen de grootste verbruiker van olie in de wereld geworden. De Chinezen moeten 60 procent van hun olie importeren. Die moeten ze halen uit Rusland en de Golfstaten.

Oorlog
Specialisten zien de volgende jaren een economische oorlog tussen de Chinezen en de Amerikanen om de olie in het Midden-Oosten. Om u een idee te geven wat er op het spel staat: Aboe Dhabi, de Saoedi’s, Koeweit en Qatar hebben oliereserves ter waarde van 2,1 triljoen dollar. De Chinezen hebben er dus alle belang bij de invloed van de Amerikanen zo klein mogelijk te maken, en zijn dan ook de drijvende kracht achter het plan om de dollar uit de oliehandel te halen.

Britten gaan mee in de euro
Ook Brazilië en India, beide erg snel groeiende economieën, doen mee. Topbankiers zeggen dat de onderhandelingen over de nieuwe olie-munteenheid ondertussen al zo ver zitten dat er geen weg meer terug is. De volgenden die moeten overtuigd worden, zijn blijkbaar de Russen. Als de roebel mee in de nieuwe eenheid stapt, dan zou dat op zijn beurt leiden tot een instappen van de Britten in de euro. Vanaf dan zijn de Amerikanen geïsoleerd.

Saddam
Het lijkt het scenario van een spannende economische sci-fi-thriller, maar naast de bevestigingen van verschillende bankiers en onderhandelaars, zijn er nog andere signalen. Olieland Iran kondigde onlangs aan dat het voor zijn muntreserves van de dollar naar de euro overstapt. Dat deed Saddam Hoessein met Irak ook. Een paar maanden later vielen Britse en Amerikaanse troepen Irak binnen.  Want dat is een ander gegeven: de VS spendeert nog altijd meer dan het dubbele aan defensie als alle landen die nu onderhandelen over de nieuwe munt tesamen.

Het verhaal wordt naar buiten gebracht door Robert Fisk, een gereputeerd Engels journalist. Fisk is één van de weinige westerse journalisten die Osama bin Laden drie keer geïnterviewd heeft. In 2005 kreeg Fisk nog een eredoctoraat aan de UGent omwille van de kritische manier waarop hij aan journalistiek doet. (mvl)

Bron: HLN – Het Laatste Nieuws

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: