10 Toes of the World

oktober 4, 2009

PVV en SP: Ieren omgekocht en bang gemaakt door EU

DEN HAAG – PVV en SP hekelen de manier waarop Ierland het referendum over het nieuwe EU-verdrag heeft gehouden. ,,De bevolking is bang gemaakt: als ze niet zouden instemmen, zou de recessie er nog erger worden”, stelt Dennis de Jong, leider van de SP-delegatie in het Europarlement. ,,De Ieren zijn een beetje omgekocht door Europa”, vindt PVV’er Barry Madlener.

Ierland's 'Ja' is omkoping

Ierland’s ‘Ja’ is omkoping

De SP is zelf tegen het verdrag dat de EU meer bevoegdheden en een president geeft. De Jong ziet nog een kleine kans dat het verdrag alsnog sneuvelt. ,,Ik kan me voorstellen dat de Tsjechische president Klaus nog even wacht met zijn handtekening. Net zo lang tot er een nieuwe Britse regering aantreedt die alsnog een referendum uitschrijft. Dan gaat het misschien alsnog van tafel.”

De PVV noemt de uitkomst van het Ierse referendum over het nieuwe EU-verdrag treurig en heel jammer. ,,De Ieren zijn een beetje omgekocht door Europa”, vindt PVV-Europarlementariër Barry Madlener. Ierland, dat met een zware recessie kampt, heeft veel EU-steun gekregen. De PVV is faliekant tegen het nieuwe verdrag dat de EU meer bevoegdheden geeft. ,,Het erge is dat Nederland zich afhankelijk heeft gemaakt van het Ierse referendum. De Nederlandse tegenstanders van het verdrag mochten zich dit keer niet uitspreken”.

De PVV beschouwt het Constitutioneel Hof van Tsjechië nu als een laatste strohalm. Dat Hof moet nog oordelen over een klacht tegen het verdrag. Maar als het verdrag in werking treedt, krijgt de PVV er een zetel bij. ,,We hopen dat we die zetel nooit op deze manier zullen krijgen. Maar mocht-ie er toch komen, dan gaan we hem niet uit de weg: dan kunnen we nog effectiever opkomen voor Nederland.”

Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) is blij met het ,,volmondige ja” van de Ieren tegen het Verdrag van Lissabon. Europa staat volgens Timmermans voor enorme uitdagingen zoals klimaatverandering en kredietcrisis, die gezamenlijk moeten worden beantwoord. ,,Het is tijd op te houden met discussiëren over spelregels. We moeten gaan voetballen en doelpunten maken.”

Ook D66 is blij dat zoveel Ieren hebben ingestemd met het nieuwe EU-verdrag. Sophie in ’t Veld, leidster van de drie leden tellende D66-fractie in het Europarlement, meent dat de regeringsleiders al deze maand een nieuwe EU-president en buitenlandcoördinator kunnen aanwijzen. Deze nieuwe functies ontstaan door het verdrag. ,,Formeel kan het nog niet, maar de EU mag er best op vooruitlopen.” (ANP)

Bron: AD

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: