10 Toes of the World

september 29, 2009

Afrika en Zuid-Amerika versterken samenwerking

PORLAMAR, 28 september 2009 (IPS) – Zuid-Amerika en Afrika gaan meer samenwerken in de strijd tegen armoede en voor de hervorming van de Verenigde Naties. In de marge van de tweede Afrikaans-Zuid-Amerikaanse Top werden het voorbije weekend ook enkele veelbelovende deals gesloten.

Hugo Chávez - Moammar al-Qadhafi

Hugo Chávez – Moammar al-Qadhafi

De tweedaagse top op het Venezolaanse Isla Margarita kon niet minder dan 28 presidenten verwelkomen, naast premiers en buitenlandministers van in totaal 61 landen. De slotverklaring breekt een lans voor een hervorming van de VN, die de instelling beter moet doen functioneren en de onevenwichten tussen industrielanden en ontwikkelingslanden moet wegwerken.

De twee continenten zeggen ook hun krachten te willen bundelen bij concrete internationale betwistingen. Het slotdocument roept Groot-Brittannië en Frankrijk bijvoorbeeld op onderhandelingen aan te vatten met Argentinië, Mauritius en de Komoren over omstreden eilandengroepen in de buurt van die landen.

Strijd tegen armoede

Daarnaast praatten de deelnemers aan de top vooral over de strijd tegen armoede en honger. De twee continenten willen meer gaan samenwerken op het vlak van landbouw en voedselvoorziening. Daarbij zou Latijns-Amerika technologie overdragen aan Afrika. De twee regio’s zullen ook samen hun belangen verdedigen op een internationale voedseltop die de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN in november in Rome organiseert.

Gelijkaardige goede voornemens waren er te horen op het vlak van energie, milieu en mijnbouw. Afrika en Zuid-Amerika steunen de idee om een speciaal fonds op te richten om ontwikkelingslanden te helpen de frequentere natuurrampen te boven te komen die in de toekomst worden verwacht.

De Libische president Moammar Kadhafi, die momenteel de Afrikaanse Unie voorzit, had geen succes met zijn voorstel om een Afrikaans-Zuid-Amerikaanse verdedigingsorganisatie op te zetten, naar het voorbeeld van de Navo.

Bank van het Zuiden

Bank van het Zuiden - Chávez en Morales

Hugo Chávez van Venezuela en Evo Morales van Bolivia

In de marge van de bijeenkomst tekenden Venezuela en de belangrijke Afrikaanse olieproducent Equatoriaal Guinea overeenkomsten met Mauritius en Niger om de bouw van een raffinaderij in West-Afrika te bestuderen.

De presidenten van zeven Zuid-Amerikaanse landen – Argentinië, Bolivia, Brazilië, Ecuador, Paraguay, Uruguay en Venezuela – ondertekenden de oprichtingsakte van de Bank van het Zuiden. Die instelling, met een startkapitaal van een kleine 14 miljard dollar, moet ontwikkelings- en armoedebestrijdingsprojecten financieren.

De Venezolaanse president Hugo Chávez, de stuwende kracht achter de Bank van het Zuiden, hoopt dat er in Afrika een gelijkaardige instelling komt. Die zou dan een alliantie kunnen aangaan met de Zuid-Amerikaanse bank. Verscheidene Afrikaanse presidenten zeggen dat ze gewonnen zijn voor dat plan.

Een achttal werkgroepen zal verder werken op de resultaten van de Afrikaans-Zuid-Amerikaanse top. Volgend jaar komt er een bijeenkomst van de buitenlandministers van de deelnemende landen, en in 2011 volgt er in Libië een nieuwe top van staatshoofden en regeringsleiders.

Bron: MO – Mondiaal Nieuws

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: