10 Toes of the World

september 21, 2009

Vingerafdrukken van iedereen in de database

ROTTERDAM – Vanaf vandaag moet iedereen die een paspoort of identiteitsbewijs aanvraagt, zijn vingerafdrukken afgeven bij de gemeente. Bezwaar maken heeft geen zin. Als alles goed gaat, neemt de gemeente van vier vingers een afdruk.

Vingerafdruk voor Paspoort

Vingerafdruk van iedereen in het nieuwe Paspoort

Twee afdrukken komen op een chip in de pas, alle vier gaan ze in een – nu nog – gemeentelijke database. Uiteindelijk komen alle vingerafdrukken in een centraal bestand. Het ministerie van Binnenlandse Zaken denkt paspoortfraude hiermee beter tegen te kunnen gaan. Veiligheidsdienst AIVD heeft toegang tot de database. Justitie ook, maar alleen voor de identificatie van verdachten, niet voor opsporingsdoeleinden.

Europese wetgeving schrijft voor dat er twee digitale vingerafdrukken worden opgeslagen in een chip op het paspoort. Nederland is voorlopig het enige EU-land, dat vingerafdrukken ook centraal gaat opslaan. Privacybeschermers vrezen voor fouten. Zo zouden digitale afdrukken aan de verkeerde personen kunnen worden gekoppeld. Daarnaast wordt gevreesd dat justitie op den duur, na een wetswijziging, ook voor opsporingsdoeleinden gebruik mag maken van de database.

Overigens stijgen de kosten van een paspoort of ID-kaart in eerste instantie niet, verzekert de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken. Wel zullen de gemeenten eind dit jaar met Binnenlandse Zaken onderzoeken of een paspoort aanvragen meer tijd is gaan kosten. Als dat zo is, zal de prijs ervan stijgen.

Bron: NRC Handelsblad

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: