10 Toes of the World

september 13, 2009

TALON en SWORDS: Amerika’s efficiëntste soldaten

Het Amerikaanse leger heeft een soldaat in haar rangen die vanop afstand tot 70 maal recht in de roos schiet en dit op… 70 pogingen. Die soldaat heet Swords en is blank noch zwart, want het is een robot. Robotten die worden geprogrammeerd om te doden beginnen stilaan maar zeker moderne conflicten te transformeren.

TALON - SWORDS

Robot Wars – Talon/Swords

Sinds het begin van de oorlog in Irak in 2003 werden daar niet minder dan 12.000 robotsoldaten ingezet om eentonige, moeilijke, maar ook gevaarlijke klussen uit te voeren. Zo vervingen ze in Afghanistan de patrouilles die de wegen moesten controleren, nadat ettelijke Amerikaanse soldaten in hinderlagen het leven lieten of door aan de rand van de weg verstopte bommen stierven.

De oorlog in Afghanistan die kort na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 begon, zal de geschiedenis ingaan als misschien de laatste oorlog waar zowel ruiters te paard als robotten werden ingezet. Vorig jaar alleen waren daar niet minder dan 12.000 Talons actief; robotten die eerder op van Caterpillar-rupsbanden voorziene wandelende tandartsenlampen lijken en worden ingezet om huizen op springstoffen en sluipschutters te controleren. De maker van de Talon, het Amerikaanse Foster-Miller, kreeg onlangs een contract toegewezen om dat aantal snel te verdubbelen.

Toch zijn er ook nog een aantal problemen: de technologie hapert nog op sommige punten en soms worden robots oncontroleerbaar. Ook de conventie van Genève is niet voorbereid op een robotoorlog: ‘wie is verantwoordelijk wanneer een robot per ongeluk een bevriend oorlogstuig neerhaalt, zoals dat gebeurde in 2003 toen US Patriot raketten twee Iraakse vliegtuigen neerhaalden?’

Maar in de toekomst zullen nog amper oorlogen uitgevochten worden zonder robots. De logica daarachter is helder: ze redden soldaten en burgers, raken nooit in paniek, koesteren geen wraakgevoelens voor hun omgekomen collega’s, ze zijn uiterst accuraat en zorgen voor minder ‘collateral damage’. Hoewel ze ook fouten maken en zich van doelwit kunnen vergissen zullen ze geen land innemen of gevangengenomen soldaten als slaven of gijzelaars inzetten.

Voorlopig is het prijskaartje nog duur omdat zowat elke robot wordt bestuurd door een andere soldaat. Maar omdat de technologie snel vordert voorzien experts dat mensen al gauw te traag zullen zijn om de robots van de toekomst te besturen. Die worden geprogrammeerd om in uiterst complexe oorlogssituaties te worden ingezet. Ook daar schuilt opnieuw gevaar. Artificiële intelligentiesystemen hebben het nog steeds verdomd lastig om een onderscheid te maken tussen een appel en een tomaat; hoe zullen ze een burger van een opstandeling onderscheiden? En ook daar laat de wet een groot hiaat. Wanneer een door een mens bestuurde robot een fout maakt, kan de mens verantwoordelijk worden gehouden. Wanneer de robot solo gaat, verdwijnt elk rekenschap.

Toch moeten we hopen dat er een dag komt waarop oorlogen in hun totaliteit worden uitgevochten door robots en dat de moord op elk levend wezen als een oorlogsmisdaad zal worden beschouwd. Daarvoor is er wel dringend nood aan een geactualiseerde en goede oorlogswetgeving.

Wired for War, PW Singer, Penguin Press
War Bots, David Axe, Nimble Books
Moral Machines, Wendell Wallach & Colin Allen, OUP

Bron: Express

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: