10 Toes of the World

september 10, 2009

ChristenUnie heeft niets meer te zoeken in een kabinet met PvdA en CDA

Door: Peter de Jonge

De ChristenUnie lijkt dezelfde heilloze weg te zijn ingeslagen als andere kleinere partijen die in het verleden een kabinet aan een Kamermeerderheid moesten helpen.

Andre Rouvoet - ChristenUnie

André Rouvoet – ChristenUnie

Bij de vorming van Balkenende IV werden de vertegenwoordigers van het christelijk smaldeel, André Rouvoet en Arie Slob, in het koetshuis van het landgoed Lauswolt in het lommerrijke Beetsterzwaag uiterst serieus genomen. Bijna twee jaar later blijken ze een stuk minder te worden gehoord.

Minister van der Hoeven van Economische Zaken haalde met een simpele pennenstreek een streep door de christelijke wens om de rust op zondagen nog meer te respecteren door de koopzondagen aan banden te leggen. Een briesende Slob was haar deel, want dit was nu juist een punt dat zijn partij bij het regeerakkoord had binnengehaald.

Maar voor de PvdA en het CDA lijkt de ChristenUnie zo langzamerhand alleen nog van nut te zijn om het kabinet van genoeg steun in de Tweede Kamer te voorzien. Zeker in een tijd dat Geert Wilders met zijn PVV op de loer ligt. Bij een kabinetscrisis en mogelijk vervroegde verkiezingen zouden de regeringspartijen een afstraffing door de kiezer te wachten kunnen staan.

De vraag is zo langzamerhand of de ChristenUnie niet gewoon dat risico moet nemen. Door keer op keer niet principieel vast te houden aan zijn kroonjuwelen en zich als vulmiddel te laten gebruiken, dreigt de partij de geloofwaardigheid bij de achterban te verliezen en net zo af te glijden als D66 eerder overkwam in de Paarse kabinetten en Balkenende II.

Bron: Algemeen Dagblad (10- 09-2009)

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: