10 Toes of the World

juni 16, 2009

Europese Unie vindt vele partners in andere Unies

Twee jaar na de goedkeuring van de strategie van de Europese Unie (EU) voor Afrika in 2005, hertekenen de EU en Afrika hun partnerschap in het licht van de diepgaande wijzigingen die zich de jongste jaren aan beide zijden hebben voltrokken. Het is nu tijd om van een strategie vóór Afrika over te stappen naar een strategisch partnerschap met Afrika.

Europees Parlement

Het Europees Parlement

Bovenstaande is een typisch voorbeeld van de bemoeienis van Europa met andere, komende of nog in ontwikkeling zijnde Unies. De wereld om ons heen zit niet stil en de ontwikkelingen gaan gewoon door. Tijdens de afgelopen weken voor de verkiezingen waren er partijen Pro-Europa en andere partijen Anti-Europa. Inhoudelijk is er weinig tot niets naar buiten gekomen, waarom nou precies voor of  tegen. Wat weten we eigenlijk over Europa? Wat weten we eigenlijk over al die andere Unies? Wat zegt de media hierover? De kranten, televisie? Als we alleen het journaal bekijken en eventueel NOVA en andere propaganda-programma’s komen we niet zo veel meer te weten als dat wat men ons wilt laten weten. We zullen zelf op zoek moeten naar relevant nieuws waarvan de media ons buitensluit.

Zoals de Europese Unie nu een strategisch partnerschap aangegaan is met de Afrikaanse Unie (AU), onder bezielende leiding van dictator Gaddafi die onlangs voor een driedraags bezoek in Italië is geweest om vrede te sluiten met Rome, gaat de EU ook andere samenwerkingsverbanden aan met al bestaande Unies of nog te ontwikkelen Unies.

Zo staat in een aanbeveling van het Europees Parlement aan de Raad van 12 maart 2009 betreffende het strategisch partnerschap EU-Brazilië (2008/2288(INI), in lid G: “Het Europees Parlement, overwegende dat het strategisch partnerschap een belangrijke impuls zal geven aan de totstandkoming tegen het jaar 2012 van een Europees-Latijns-Amerikaanse globale interregionale associatiezone, die het Parlement in zijn bovengenoemde resolutie van 27 april 2006 heeft voorgesteld”. Ook in lid F: “overwegende dat Brazilië het voortouw heeft genomen bij de integratie in Zuid-Amerika door oprichting van de Unie van Zuid-Amerikaanse landen (UNASUR).

Ook worden de banden tussen de EU en de ASEAN dichter aangetrokken. De ASEAN staat voor Association of Southeast Asian Nations en is dichter bij het model van de Europese Unie dan men denkt. Tussen 2009 en 2015 dient de Cha-Am Hua Hin Verklaring als plan om de ASEAN-Gemeenschap op te bouwen.

Commissaris Benita Ferrero-Waldner van de Europese Unie zei: “De integratie van ASEAN gaat vooruit.  Het ontwikkelt zijn instellingen en organisatie op een duidelijk manier van ASEAN, maar geïnspireerd door de ervaring van de EU.“

Ook zijn er Europese belangen bij de ontwikkeling van het Pacific Islands Forum (PIF), wat waarschijnlijk gaat leiden tot the Pacific Union.

Wat zijn de verdere belangen en samenwerkingen van de EU met bijvoorbeeld de Noord Amerikaanse Unie (NAU), waarvan bijna niemand afweet omdat alles geheim wordt gehouden. En de betrekkingen met de Unie voor het Middellandse Zeegebied?

De geluiden die verder doordringen zijn die van een verdeelde wereld in 10 stukken die later samengevoegd zullen worden tot één groot universeel machtsbolwerk.
Welke Unies zullen nog meer aan onze aandacht ontsnappen door onze geliefde media? Welke rol speelt de EU hierin. Speelt zij een leidende rol?

Toren van Babel

De Toren van Babel

Houdt uw ogen open en let op de kleine dingen in het nieuws die wellicht belangrijker zijn dan u denkt. Gebruik het internet die wel die vrijheid heeft voor het vrije woord. Ontdek wat de Bijbel zegt over deze dingen en waar dit naar toe kan leiden.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: