10 Toes of the World

juni 4, 2009

Rooms-Katholicisme, verborgen banden met Europa, uiting in de Europese Vlag

Tegenwoordig kun je het nog nauwelijks geloven, maar er is een tijdperk geweest in de geschiedenis van de Europese Gemeenschap dat kunst werd toevertrouwd aan serieuze kunstenaars in plaats van infantiele kunst-querelanten („We wisten dat de waarheid zou worden ontdekt. Maar voordat dat zou gebeuren wilden we zien of Europa is staat was om zichzelf te lachen.”).

Europese Vlag

Europese Vlag

Een goed voorbeeld daarvan is de Europese vlag. De Straatsburger kunstenaar Arsene Heitz is de ontwerper van de huidige Europese vlag. Hij ontwierp een vlag met een cirkel van twaalf gouden sterren op een blauw veld. Als gelovig Katholiek liet hij zich uiteraard inspireren door de Bijbel. Blauw is namelijk de kleur van de Heilige Maagd Maria en de kring van twaalf gouden sterren verwijzen ondubbelzinnig naar de kroon van twaalf sterren op het hoofd van Maria zoals omschreven in de Bijbel: “En er werd een groot teken in de hemel gezien: een vrouw, met de zon bekleed, met de maan onder haar voeten en een krans van twaalf sterren op haar hoofd;” (Openbaringen 12.1).

Heitz bekende in 1989 voor de Vaticaanse krant l’Osservatore Romano echter dat hij voor het ontwerp van de vlag werd geïnspireerd door de Maria-verschijning in Rue du Bac in Parijs op 19 juli 1830. Bovendien werd de vlag voorgedragen samen met de Leuvense professor Paul Lévy, die na de Tweede Wereldoorlog bekeerde van het Jodendom naar het Rooms-Katholicisme naar aanleiding van een gelofte die hij deed voor het ontkomen aan de vervolging door de Duitsers, in samenspraak met de secretaris-generaal van de Raad van Europa, graaf Benvenuti. De vlag werd in 1955 aangenomen door de Raad van Europa op 8 december, het hoogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria.

Ondanks de overduidelijke Bijbelse inspiratie door een gelovig Rooms-Katholieke ontwerper is het Christelijke karakter van de Europese vlag sindsdien altijd officieel ontkend door de Europese Unie. Desalniettemin werd de Maria-symboliek door de Raad van Europa nog op 21 oktober 1956  nog een keer impliciet bevestigd door een glas-in-lood raam dat de Raad schonk aan de Kathedraal van Straatsburg -de stad waar de Raad destijds zetelde- met een afbeelding van een zegenende Maria onder een kring van 12 gouden sterren op een blauw veld, een ondubbelzinnige kruisverwijzing naar de nieuwbakken vlag en Maria-symboliek.

Maagd Maria

De Maagd Maria

Overigens werd de vlag pas op 29 juni 1985 aangenomen als Europese vlag do0r de Europese Economische Gemeenschap en later door de Europese Unie op 1 november 1993. Het werd nadien toegepast op de paspoorten (1997), de nummerborden voor gemotoriseerde voertuigen (1998 ) en de eenheidsmunt (2002). In 2006 bleek er tijdens de discussie over de Europese Grondwet echter geen plaats meer te zijn voor een verwijzing naar het Christendom als bron voor de Europese beschaving. Toch zijn er actiegroepen die nog steeds streven naar het benadrukken van het Christelijke karakter van Europa, zoals Europe4Christ. Het is aan ons om de band tussen Christendom, Traditie en Europa te herstellen, tegen de linksliberale repressie in.

Lees ook: Katholicisme en Islam – vaste banden

Bron: Karel de Grote

Advertenties

2 reacties »

  1. Streng-gereformeerden in Nederland hebben dat ook opmerkt, en willen daarom liever geen auto met een nummerplaat met 12 sterren (terwijl het toch hartstikke bijbels is :)) Zie dit Elsevier-artikel van februari j.l.

    Het is aan ons om de band tussen Christendom, Traditie en Europa te herstellen, tegen de linksliberale repressie in.

    Amen!

    Reactie door kattekliek — juni 22, 2009 @ 19:34 | Beantwoorden

  2. […] Lees ook: Rooms-Katholicisme, verborgen banden met Europa, uiting in de Europese Vlag […]

    Pingback door De Rooms Katholieke Kerk als “De Grote Hoer”. « 10 Toes of the World — november 1, 2009 @ 22:21 | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: