10 Toes of the World

juni 2, 2009

Wordt het Pacific Islands Forum in de toekomst de Pacific Union? ‘Weer een Unie gerealiseerd!’

Pacific Islands Forum is een intergouvernementele organisatie die de samenwerking bevordert tussen 16 landen uit Oceanië. Het werd op 5 augustus 1971 in Wellington (Nieuw-Zeeland) gesticht als het ‘South Pacific Forum’. In 2000 werd de naam uiteindelijk veranderd naar ‘Pacific Islands Forum’.

Logo van het Pacific Islands Forum

Logo van het Pacific Islands Forum

Het Forum-lidstaten zijn: Australië, de Cookeilanden, de Federale Staten van Micronesië, Kiribati, de Marshalleilanden, Nauru, Nieuw-Zeeland, Niue, Palau, Papoea-Nieuw-Guinea, Samoa, de Solomon Eilanden, Tonga, Tuvalu en Vanuatu. Sinds 2006, geassocieerde lid-grondgebieden zijn Nieuw-Caledonië en Frans Polynesië. Fiji werd geschorst op 2 mei 2009.

Eilandstaten slikken Australisch “Pacific plan” met tegenzin. De zestien landen van het Pacific Islands Forum (PIF) hebben op een top in Papoea-Nieuw-Guinea (oktober 2005) een plan voor regionale ontwikkeling en integratie goedgekeurd, zij het met tegenzin. De eilandenstaten openen hun markten voor goederen en diensten uit Australië en Nieuw-Zeeland, maar krijgen zelf geen toegang tot de arbeidsmarkt van de twee rijke buren. Critici noemen het plan “neokoloniaal”.

Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen over de betrekkingen tussen de EU en de eilanden in de Stille Oceaan: strategie voor een versterkt partnerschap. In punt 30 onderstreept het Europees Parlement het belang van intraregionale handel en handel tussen de regio van de Stille Oceaan en de EU, inclusief in het kader van regionale handelsakkoorden, zoals de Pacific Island Countries Trade Agreements (PICTA), het voorgestelde Pacific Agreement on Closer Economic Relations (PACER) en de economische partnerschapsovereenkomst (EPO), als een middel om de economische welvaart in het gebied te vergroten;

PACER en PICTA

Het Pacific Island Countries Trade Agreement (PICTA) is een FTA op handel in goederen onder 14 leden van het Pacific Islands Forum. (Australië en Nieuw Zeeland zijn uitgesloten.) Het werd ondertekend in 2001. Elf landen – de Cook Eilanden, Fiji, Kiribati, Nauru, Niue, Papoea-Nieuw-Guinea, Samoa, de Salomon Eilanden, Tonga, Tuvalu en Vanuatu – hebben tot dusver PICTA bekrachtigd. Vanaf 2008, wordt het uitgebreid aan handel in diensten.

De Pacific Agreement on Closer Economic Relations oftewel PACER is een kaderovereenkomst om handel en investerings-liberalisering in de bredere Stille Oceaan op een geleidelijke basis te verdiepen. Het werd ondertekend in 2001 en van kracht werd in 2002. PACER omvat Australië en Nieuw Zeeland, dat van PICTA uitgesloten zijn en richt zich tot alle leden om onderhandelingen te beginnen richting een vrije handelsovereenkomst ten laatste rond 2011. In Augustus 2008, begon de Australische Minister van Handel Simon Crean een „PACER-plus“ overeenkomst te bepleiten, in plaats van de oorspronkelijk overwogen FTA, die de aggressiviteit van Australië’s houding signaleert om een overeenkomst te bereiken, in het bijzonder gezien EU’s aanhangige van de EU met de Pacific Islands staten.

Munteenheid

Er zijn oproepen voor een gemeenschappelijke munt in de Stille Oceaan. De Australische regering betoogt dat de Australische dollar moet worden gebruikt door de eiland-Naties, maar veel mensen zijn bang dat dit zou leiden tot een nieuw tijdperk van kolonialisme. Sommigen zijn van mening dat de gemeenschappelijke munt zal moeten verschillen van die van Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Een aantal landen in de Stille Oceaan maken al gebruik van de valuta van een van de landen die hierboven worden weergegeven. Guam, Northern Mariana Islands, Amerikaans Samoa, Palau, de Federale Staten van Micronesia, Oost-Timor en de Marshall Eilanden gebruiken op dit moment de Amerikaanse Dollar. Nauru, Kiribati en Tuvalu gebruiken de Australische dollar. Tokelau, Cook Eilanden, Niue, en de Pitcairneilanden gebruiken de Nieuw-Zeelandse dollar. Er is ook een sterke Europese invloed in de Stille Oceaan. Het Franse grondgebied van Nieuw-Caledonië, Wallis en Futuna, Frans-Polynesië gebruiken de CFP-Franc, die is gekoppeld aan de euro. Onder de kleinere eiland-Naties, staat Tonga alleen bij de uitgifte van een eigen munt, de paʻanga.

Pacific Union

Er is een oproep van zowel het Australische en Nieuw-Zeelandse bedrijfsleven tot verlenging van de CER (Closer Economic Relations) met andere Pacific eiland-Naties in de Stille Oceaan, op weg naar een interne markt en het vrije verkeer van personen en goederen. Harmonisatie van zowel de CER als de Pacific Regional Trade Agreement ,punt 34 (PARTA), is een mogelijkheid op weg naar dit doel. Rond 2012, verwacht men dat de vrijhandelszone over de Landen van het Pacific Island Forum volledig zal zijn.

Bron: Wikipedia

De Waarheid NU

Europees Parlement

Bilaterals

Pacific Islands Forum Secretariat

Advertenties

1 reactie »

  1. […] zijn er Europese belangen bij de ontwikkeling van het Pacific Islands Forum (PIF), wat waarschijnlijk gaat leiden tot the Pacific […]

    Pingback door Europese Unie vindt vele partners in andere Unies « 10 Toes of the World — juni 16, 2009 @ 23:09 | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: