10 Toes of the World

juni 1, 2009

ASEAN landen streven naar politieke en economische unie naar voorbeeld EU in 2015

Door: Leigh Phillips

De leiders van tien Zuidoost-Aziatische landen hebben een verklaring ondertekend om hun economieën te integreren en een economisch/politieke Unie te construeren die op dat van de Europese Unie wordt gemodelleerd rond 2015.

Kaart van de ASEAN-landen

Kaart van de ASEAN-landen

Tijdens de jaarlijkse vergadering in Thailand in het weekend voor de Vereniging van Zuidoost-Aziatische Naties, gingen de hoofden van tien Aziatische landen met de Cha-Am Hua Hin Verklaring op de Routekaart voor een ASEAN-Gemeenschap akkoord (2009-2015). Het plan ziet eruit om een interne markt – hoewel zonder een euro-stijl gemeenschappelijke munt – binnen zes jaar te bouwen.

„Dit doel van de ASEAN wordt dringender gemaakt door de globale financiële crisis“,  lees de 12 pagina lange Verklaring.

„ASEAN moet aan deze financiële crisis effectief antwoorden om zijn centrale positie in de regionale architectuur te behouden. In dit verband, stelden wij alle organen van de ASEAN verplicht om te worden geleid door het ASEAN- Handvest en deze volledig tot stand te brengen.“

ASEAN, die in 1967 werd opgericht om de Vereniging van Zuidoost-Azië te vervangen, brengt Indonesië, Thailand, Maleisië, Singapore, Brunei, de Filippijnen, Kambodja, Laos, Myanmar en Vietnam samen.

Het gebied is lichtjes groter dan de Europese Unie in termen van bevolking, eerstgenoemde zijnde rond de 570 miljoen mensen en laatstgenoemde ongeveer 500 miljoen, maar hun economieën dragen geen vergelijking. ASEAN heeft het gecombineerd jaarlijks BBP van €870 miljard, terwijl het BBP van de EU binnen over €12 triljoen klokt.

Eerste minister van Thailand, Abhisit Vejjajiva, zei dat de verwezenlijking van een „aantrekkelijke interne markt“ voor het gebied dringend was.

Het verder handelen ontwikkelt de integratie van het blok, dat één stap voorbij het handvest beweegt, ondertekenden de naties in 2007 dat overeenstemming is vereist onder alle lidstaten voor elke actie op ASEAN-niveau.

De groep moet ook een mensenrechten detachement construeren, maar het lichaam zou grotendeels tandenloos zijn, niet in staat zijnde om welke mishandeling dan ook te bekritiseren die in enig land voorkomen.

Nochtans, de brede ongelijkheden tussen de verschillende economieën in de ASEAN „maakt het moeilijk om gemeenschappelijke normen tot stand te brengen omdat onze nationale normen zo ver uit elkaar staan,“ zei Minister van Financiën Korn Chatikavanij in een interview, volgens Bloomberg nieuws.

„Wij moeten realistisch zijn in het soort doelstellingen dat wij voor 2015 bepalen“, ging M. Korn verder.

„Wij spreken niet over het niveau van integratie dat in de EU heeft plaatsgevonden“.

Verklaring van het voorzitterschap namens de EU waarbij de inwerkingtreding van het Handvest van de ASEAN wordt verwelkomd

De Europese Unie is verheugd over de inwerkingtreding van het Handvest van de ASEAN.

Deze tekst, waarin een nieuw institutioneel kader wordt vastgesteld, vormt een belangrijke stap in het proces van regionale integratie in Zuidoost-Azië. Het Handvest zal het mogelijk maken de economische en handelsbetrekkingen binnen de ASEAN te verdiepen en bij te dragen tot vrede en veiligheid in de regio. Voorts zal dit vernieuwde kader de ASEAN in staat stellen een sterkere politieke rol te spelen en zich nog meer te doen gelden in de regio. Aldus zal het Handvest bijdragen tot een sterkere ontwikkeling en een grotere stabiliteit in de gehele regio.

De Europese Unie onderschrijft de in het Handvest vervatte gemeenschappelijke waarden en beginselen van de ASEAN-staten, met name de bevordering van de democratie en de mensenrechten. Zij is ingenomen met de instelling van een mechanisme ter bevordering en bescherming van de rechten van de mens.

Deze gemeenschap van waarden en de institutionele ontwikkelingen van de ASEAN moeten ons aanmoedigen om onze betrekkingen zowel op economisch als op politiek gebied verder te verdiepen. Aldus zal het Handvest het mogelijk maken de banden tussen de Europese Unie en de ASEAN te versterken. In die geest hebben de Europese Unie en verscheidene lidstaten reeds hun voornemen aangekondigd om binnenkort ambassadeurs te accrediteren bij het secretariaat-generaal van de ASEAN.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaatlidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië en Georgië, sluiten zich bij deze verklaring aan.

* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

Lees de Verklaring op PDF

Bron: EUobserver

Advertenties

1 reactie »

  1. […] worden de banden tussen de EU en de ASEAN dichter aangetrokken. De ASEAN staat voor Association of Southeast Asian Nations en is dichter bij het model van de Europese Unie […]

    Pingback door Europese Unie vindt vele partners in andere Unies « 10 Toes of the World — juni 16, 2009 @ 23:09 | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: