10 Toes of the World

mei 30, 2009

Fascisme is herboren in Amerika

Fascisme wordt wel eens een anti-leer genoemd, omdat fascisten zich vooral afzetten tegen heersende denkbeelden en stromingen. Het leven is vaak gecompliceerd en de wereld ondoorgrondelijk, het fascisme maakt dat alles iets begrijpelijks en overzichtelijk.

Romeinse Lictor met Fasces

Het fascistische bewind verwees veelvuldig naar de gloriedagen van het Romeinse rijk. – Hier dragen Romeinse Lictoren de Fasces.

Het heeft altijd simpele oplossingen en het biedt een vijandbeeld waarmee iedereen zijn eigen falen kan maskeren. Fascisten geven de schuld altijd aan een ander: aan communisten of aan moslim extremisten. De denkwijze is altijd simplistisch van vorm, het is altijd ‘goed’ of ‘slecht’. Of je staat achter ze of je staat aan de kant van de vijand.

De leider of president weet wat het volk wil en handelt daarna, deze leider wikt niet, aarzelt niet, maar hakt knopen door. Door middel van een groot leger hopen ze hun land sterk te maken en eventueel uit te breiden. Een fascist is dan ook te herkennen aan zijn agressieve militaire imperialisme. Hij weet het volk en de media zo te beïnvloeden dat mensen tot kudde instinct verleid.

De afgelopen jaren hebben we gezien hoe een groot fascist de wereld naar zijn voorbeeld wilde creëren, zijn naam George W. Bush, en zijn missie: The American dream. Wat houd deze droom in, nou dat is heel simplistisch: een wereldimperium die gebukt gaat onder de Amerikaanse vlag en geregeerd wordt vanuit Washington. Iedereen die niet met deze opvattingen eens is wordt bestempeld als het ‘ as van het kwaad ‘ en krijgt financiële sancties opgelegd door Washington. Want Amerika bepaald hoe de wereld eruit moet zien en Amerika bepaald wie afgeslacht wordt en wie niet! Het internationaal gerechtshof moet zich in Amerika bevinden en niet in het dwaze Europa, verondersteld Washington, want Amerika is de beste leerling van de klas en dat moet ook blijken door het agressieve militair ingrijpen overal ter wereld.

Hitler - Fasces

Ook Hitler gebruikte de Fasces als één van zijn symbolen

We hebben hier te maken met een nieuwe vorm van fascisme, een uiterst gevaarlijke vorm, want de wereld ziet het niet. Vergeet nooit het verraad van Munchen, werd ooit eens gezegd, maar we zijn het alweer vergeten… Nazi Duitland viel, tegen de regels van Versailles in, Tsjechoslowakije binnen en heel Europa verdeelde de buit. Zestig jaar later viel Amerika, tegen de regels van de VN, Irak binnen en heel Europa verdeelde de buit. Vergeet niet dat Marinus van de Lubbe al in 1933 Hitlers plannen door had, maar de wereld geloofde zijn opvattingen niet. Marinus van de Lubbe stak als voorbode de Rijksdag in brand, maar Hitler gaf de communisten hiervan de schuld en zo werden de communisten als het ‘as van het kwaad’ bestempeld.

Hitler voerde gelijk een machtigingswet in die hem voor een onbeperkte tijd volmacht gaf en zo werden de communisten aangevallen. Zestig jaar later heeft de amerikaanse senaat deze machtiging aan Bush verleend, zodat hij iedereen kon aanvallen waarvan ‘ verondersteld ’ werd dat ze bij het as van het kwaad behoorden! De ondergang van een gebouw (de Rijksdag), was de opstanding van het nazi-fascisme. De mensen voelden zich toen bang door het toenemende terreur en schuilden zich achter een sterke fascistische Hitler met alle gevolgen van dien.

Zestig jaar later was het niet een gebouw die in vlammen opging, maar twee (WTC) die ervoor zorgdraagde dat de nieuwe fasischtische leider George W. Bush, Afghanistan, Irak, Iran en Noord-Korea imperialiseerd. Het doel van Washington: een groot rijk genaamd Amerika die olie verkoopt aan de hele wereld, Amerika maakt winst en koopt hiervan wapens. Door investering in wapens gaat het land verder de wereld imperialiseren, totdat het American dream vervolmaakt en voltooid is.

Godin Libertas-Liberty - Fasces

In ‘The Apotheosis of Washington’, een grote fresco onder de Dome van
US Capitol, stijgt G.Washington ten hemel aan de zijde van de godin
Liberty
, die een fasces in de hand heeft.

Vergeet nooit Marinus van de Lubbe, werd ooit eens gezegd, maar we zijn hem vergeten. Men kan daarom stellen dat zodra men de geschiedenis vergeet, de geschiedenis zich weer herhaald…

Amero Coin-Fasces

Ook de Amero, de nieuwe munt van de nog te presenteren NAU (North American Union), draagt als symbool de godin liberty en de Fasces (zonder de bijl, zou dit kunnen betekenen dat deze Unie zonder geweld wordt opgericht?!!!)

De Fasces

In 1919 richtte Mussolini een paar politieke knokploegen op. Hij noemde ze ‘fasci di combattimento’ (betekenis: strijdgroepen). ‘Fasci’ was afgeleid van het Romeinse woord ‘fasces’. Later richtte Mussolini een grote politieke partij op en werd in 1922 benoemd tot minister-president. Toen hij eenmaal minister-president was schafte hij binnen een paar jaar de parlementaire democratie af.

Als benaming voor de beweging koos Mussolini een symbool uit de Romeinse oudheid, de fasces. De fasces was een bundel twijgen met daarin een bijl, die de Romeinse magistraten voerden als teken van de staatsmacht. De twijgen werden gebruikt om overtreders van wet en voorschriften te geselen, de bijl diende voor de onthoofding van tegenstanders van de heersende macht.

De aanhangers van Mussolini’s beweging waren mensen uit allerlei sociale lagen en maatschappelijke groeperingen: nationalisten, syndicalisten, anarchisten, oud-strijders, de vroegere Interventionisten, mensen die onder de economische crisis te lijden hadden -voornamelijk kleine middenstanders-, avonturiers, gedeklasseerde intellectuelen en regelrechte misdadigers.

Het waren overwegend mensen die elkaar niet vonden vóór, maar tegen iets: tegen de democratie, tegen de liberale staat, tegen de arbeidersklasse. De fascisten streefden geen louter parlementaire macht na, zij wilden de omverwerping van de bestaande orde.

Arlington Memorial Bridge

Detail van de Arlington Memorial Bridge

Lees ook: Freedom to Fascism (van Vrijheid tot Facisme)

Bron: Politics.be

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: