10 Toes of the World

mei 19, 2009

De stiekeme EU-grondwet (“Verdrag van Lissabon”)

Door: Ronald Veerman

In onze schoolboeken staat het nog niet, maar wie ‘Europa’ een beetje volgt, kan ze wellicht zo opdreunen: Rome, Maastricht, Amsterdam, Nice en Lissabon. Allemaal steden die de afgelopen decennia naamgever werden van beroemde en minder beroemde Europese verdragen.

Europese Grondwet 2

Europese Grondwet: “Verdrag van Lissabon”

Rome markeerde in 1957 de start van de huidige Europese Unie, Maastricht baande de weg voor de euro, Amsterdam regelde het buitenland- en veiligheidsbeleid en Nice regelde in 2001 de grote EU-uitbreiding. Al snel daarna werd echter duidelijk dat de unie te groot en te log dreigde te worden. Een grondige hervorming was nodig om bestuurlijk niet volledig vast te lopen. Brussel en de EU moesten democratischer, transparanter, besluitvaardiger en vooral eenvoudiger werken.

De ‘Europese grondwet’ zag drie jaar later het licht, waarin forse wijzigingen werden voorgesteld voor de werking van de Europese instellingen. De omstreden tekst sneuvelde echter pijnlijk tijdens referenda in Frankrijk en Nederland.

De burgers vonden de Europese omarming te beklemmend. De bang makende titel werd geschrapt en symbolen als het Europese volkslied en vlag verdwenen uit de tekst, die werd omgedoopt tot Verdrag van Lissabon. Nog altijd wordt geruzied over de verschillen tussen beide vuistdikke akkoorden. Volgens tegenstanders is er niets veranderd, terwijl voorstanders het omgekeerde beweren.

‘Lissabon’ regelt nog al tijd een nieuwe stemmenweging onder lidstaten en het einde van veel veto’s (o.a. asiel, migratie en politiesamenwerking) waardoor EU-besluiten sneller tot stand komen en het Europese parlement meer macht krijgt. Ook mogen de Tweede Kamer en andere nationale parlementen een ‘oranje’ of ‘gele’ kaart aan Brussel geven.

Verder verdwijnt het roulerende EU-voorzitterschap. In de plaats komt een vaste Europese ‘president’, die de vergaderingen van de regeringsleiders leidt. Daarnaast krijgt de unie een eigen minister van Buitenlandse Zaken.

Grote vraag is of het verdrag na alle tegenslagen ook echt op 1 januari 2010 ingaat. De lastige Tsjechen gingen deze maand om, waardoor iedereen nu naar het onberekenbare Ierland kijkt, dat als laatste in moet stemmen. Na het referendum van vorig jaar, waar 53% van de leren nee zei, volgt in oktober een tweede ultieme volksraadpleging. Alles wat maar iets met ‘Europa’ te maken heeft, bidt voor een ‘yes’, maar is het ook over het vervolg volledig eens: voorlopig even geen nieuwe verdragen meer.

Vote_no

Lees ook: Eurocratie introduceert de doodstraf opnieuw in Europa, (In het geheim).

Bron: De Telegraaf (19 mei 2009)

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: