10 Toes of the World

mei 12, 2009

Freedom to Fascism (van Vrijheid tot Facisme)

Zet je schrap voor het grootste schandaal allertijden: er bestaat geen wet die de Amerikanen verplicht inkomstenbelasting te betalen. Dat weten de Amerikanen zelf niet, maar dat is ook de bedoeling. Zoveel wordt duidelijk aan het begin van de film ‘America: From Freedom to Fascism’ van de Amerikaanse filmmaker Aaron Russo.

Freedom to Facism

from Freedom to Facism

In de VS zijn er twee vormen belasting (net als in Nederland): direct apportioned en indirect. De inkomstenbelasting waar Russo tegen ten strijde trekt, een federal income tax, voldoet aan geen van beide typen belasting en is dus onwettig. Sterker nog: de grondwet verbiedt het! Maar de Amerikaanse IRS (equivalent van onze geliefde belastingdienst) forceert het op hardhandige wijze. Iedereen denkt dat de belastingcenten gaan naar zaken zoals wegenbouw, scholen, etc. Maar het blijkt te gaan naar het afbetalen van de rente op de staatsschuld. Machtige bankiers vergaren op deze wijze enorm veel geld. Zonder dat de Amerikaanse burger hiervan weet.

Russo heeft zijn manier van tegen de overheden ten strijde trekken duidelijk van Michael Moore afgekeken. Hij gedraagt zich nadrukkelijk als een gewone burger die geen antwoord van de overheid krijgt op een simpele vraag: waar is de wet die bepaalt dat er inkomstenbelasting betaald moet worden? Tot vervelens toe wordt herhaald dat deze wet niet te vinden is. Net als Michael Moore gaat hij zelf op onderzoek uit; gewapend met een camera en zijn nonchalante charisma. Massaal geven geïnterviewden toe dat ze niet wisten van het ontbreken van de wet, en dat ze meteen zouden stoppen met betalen, tenminste, als er meer zouden zijn die dat doen. Aangezien het systeem zo ingericht is dat mensen bij niet betalen van de belasting aangepakt kunnen worden blijft iedereen netjes betalen. De basis van de democratie in de VS is dus onwettig en nietig.

In het brengen van zijn boodschap slaat Russo door in het gebruik van enorme zwart-wit letters, animaties en stemmingmakende voice-overs. Als je als kijker nog twijfelt aan de verderfelijkheid van de Amerikaanse overheden is Russo graag bereid het er nog een keer goed in te rammen. Als hij de Bush administration vergelijkt met de maffia krijgen we groezelige beelden van maffiabijeenkomsten te zien. Als hij opnoemt hoeveel verschillende soorten belasting Amerikanen moeten betalen zien we een animatie van een gemiddelde Amerikaan die door het lopen in een ‘spinning wheel’ al het geld afhandig wordt gemaakt. Naar het einde toe borduurt de documentaire voort op de toekomst waarbij het een angstwekkend Orwelliaans beeld schept. De vermoedelijke volgende stap van Washington is het implanteren van chips bij baby’s, om ze voor de rest van hun leven te kunnen volgen. “Wat ga jij eraan doen?”, vraagt Russo de kijker tegen het eind in weer een toonzettende voice-over. Tegen die tijd hangt de kijker al knock-out in de touwen.

http://www.freedomtofascism.com

Bron: LLiNK

Advertenties

1 reactie »

  1. […] Lees ook: Freedom to Fascism (van Vrijheid tot Facisme) […]

    Pingback door Fascisme is herboren in Amerika « 10 Toes of the World — mei 31, 2009 @ 07:51 | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: