10 Toes of the World

april 29, 2009

Monsanto: Onbetrouwbare partner in biotechnologie

Een op 11 maart op een Franse zender uitgezonden documentaire onthulde dat de gigantische biotech-multinational Monsanto een regelrechte bedreiging vormt voor het voortbestaan voor de agriculturele biodiversiteit van de zaden die de mensheid al duizenden jaren voorzien van gewassen en voedsel.

Monsanto

Monsanto ontwikkelde genetische gemanipuleerde zaden die bestand zijn tegen Monsanto’s eigen onkruidbestrijdingsmiddel ‘Roundup’. Het bedrijf patenteerde deze zaden. Tot 1980 was het patenteren van zaden door bedrijven verboden, maar na een beslissing van het Amerikaanse hooggerechtshof om dit toe te gaan staan, werd het mogelijk dat een handvol enorme multinationals de controle kregen over de wereldvoedselvoorziening.

Sinds de jaren ’80 is Monsanto de wereldmarktleider geworden op het gebied van genetisch gemanipuleerde zaden. Het verkreeg maar liefst 674 biotechnologische patenten, meer dan enig ander bedrijf. Boeren die Monsanto’s ‘Roundup-ready’ zaad kopen, zijn verplicht een overeenkomst te ondertekenen waarin zij beloven na iedere oogst het zaad niet te gebruiken voor herbezaaiing of het aan andere boeren te verkopen. Dat betekent dat boeren ieder jaar nieuw zaad van Monsanto moeten kopen.

Monsanto zet boeren, boerencoöperaties en zaaddealers en iedereen die verdacht wordt het patent te ontduiken, onder zware druk. Hiervoor maakt het bedrijf gebruik van een duister legertje detectives en agenten. Zij fotografen en filmen in het geheim boeren, voorraadbezitters en coöperaties, en infiltreren in vergaderingen. Tevens wordt gebruik gemaakt van informanten, die het bedrijf op de hoogte houden van de activiteiten van de boeren.

Sommige Monsanto-agenten zetten boeren op hun eigen land onder druk om papieren te ondertekenen die Monsanto toegang geven tot hun privé-administratie. Om die redenen zijn boeren hen de ‘zaadpolitie’ of ‘gestapo’ en ‘maffia’ gaan noemen.

Minder bekend maar nog meer bedreigend is het feit dat Monsanto, dat ooit begon als een tradiotioneel chemisch bedrijf, diep verweven zit met de pharmaceutische industrie. Het bedrijf ‘Pharmacia Corporation’ werd in april 2000 geformeerd uit het samengaan van Pharmacia & Upjohn met Monsanto en haar G.D.Searle-divisie.

Slechts weinigen maken de connectie tussen genetisch gemanipuleerd voedsel en de verkoop van medicijnen. Monsanto slaat zo twee vliegen in éen klap: ziektes en aandoeningen die ontstaan door het gebruik van genetisch gemanipuleerd voedsel (zie bijvoorbeeld WW-artikel over de ziekte van Morgellon, 12 mei 2008) moeten straks worden bestreden door mogelijk zeer verslavende medicijnen die door hetzelfde bedrijf worden gefabriceerd. Een verdubbeling van de winst, ten koste van de gezondheid van mogelijk miljoenen mensen.

Het is niet voor niets dat steeds meer mensen overgaan tot het consumeren van biologische groenten en/of het verbouwen van hun eigen gewassen. Het is namelijk niet ondenkbaar dat er straks, door de monopolie van bedrijven als Monsanto, geen enkel product meer in de supermarkt ligt dat niet genetisch gemanipuleerd is. En als de ziekte van Morgellon slechts het begin is van de gevolgen van dit soort voedsel, staat wellicht de gezondheid van de hele mensheid op het spel.

Bron: De Telegraaf-WUZ

Advertenties

1 reactie »

  1. […] schimmige bedrijf Monsanto heeft heel wat op zijn geweten. Het is berucht vanwege o.a. de verkoop van het giftige […]

    Pingback door Vaccineren of niet? Mexicaanse griep, varkensgriep, H1N1-influenza! – Tamiflu? « 10 Toes of the World — augustus 12, 2009 @ 18:57 | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: