10 Toes of the World

april 24, 2009

Europarlement weer tegen Franse ‘three strikes’-wet

Door: Loek Esser

Een commissie van het Europarlement heeft een amendement aangenomen waardoor het voor de Fransen moeilijk wordt om de Three Strikes wet uit te voeren.

Sarkozy three-strikes

Sarkozy wil ‘three-strikes’-wet doorduwen

In Straatsburg stemde de commissie van het Europarlement voor het aannemen van het Europese telecompakket. Daar is sinds vorig jaar september een belangrijk amendement, nummer 138, in opgenomen dat bepaalt dat er ‘geen beperkingen mogen worden opgelegd op de fundamentele rechten en vrijheden van eindgebruikers zónder een voorafgaande rechterlijke uitspraak’. Dit kan er voor zorgen dat het ‘plan Sarkozy’, waarin wordt geregeld dat filesharers na drie overtredingen de toegang tot het internet wordt ontzegd, moet worden teruggedraaid.

Het Franse plan om piraten van het internet te knikkeren vereist in de huidige vorm geen tussenkomst van de rechter. Een nieuwe plenaire stemming over het pakket in het Europarlement vindt plaats op 5 mei. Dan wordt er verder beslist over het voortbestaan van amendement 138, dat werd hernoemd naar amendement 46. Het telecompakket werd goedgekeurd door de Industrie, Research en Energie commissie met 40 stemmen voor en 4 tegen.

Ook in Frankrijk onder vuur

Europarlementariërs stemden in september vorig jaar voor de aanname van het amendement. Later werd het door de ministerraad uit het telecomplan verwijderd maar werd daarna weer opgenomen in het plan onder het nummer 46.

Het wetsvoorstel voor de anti-piraterijwet ligt ook in Frankrijk zelf onder vuur. Het Franse parlement verwierp het voorstel en het wetsontwerp wordt nu heroverwogen. Op 29 april wordt nogmaals gestemd over het wetsvoorstel. De Franse regering is vastberaden om de wet in te voeren.

Als de wet aangenomen wordt, dan worden piraten na drie waarschuwingen voor langere tijd afgesloten van het internet. Minister van Cultuur, Christine Albanel, heeft gedreigd op te stappen als de wet niet aangenomen wordt, zo meldt Billboard.

Er is grote druk op het parlement om de wet alsnog aan te nemen, nadat het voorstel op 9 april in eerste instantie een verrassende nederlaag leed in het parlement. Slechts 15 leden van de regeringspartij UMP – voorstander van de wet – kwamen opdagen bij de stemming, waardoor de socialistische oppositie de wet naar de prullenbak kon sturen.

Volle oorlogssterkte

Grote kans dat de UMP op 29 april wel op volle oorlogssterkte aantreedt in het parlement. President Sarkozy heeft er na het smadelijke verlies in het parlement nogmaals op aangedrongen dat de wet nodig is om de creatieve diversiteit van de culturele industrie te beschermen.

Oppositie en diverse burgerrechtenbewegingen hebben er tevergeefs op aangedrongen om de wet geen tweede kans te geven. Ze zijn bang dat de verkeerde mensen slachtoffer raken van de maatregelen. Hackers zouden de identiteit van anderen kunnen aannemen om muziek te downloaden, met als gevolg dat gehackte mensen in het beklaagdenbankje terechtkomen en niet de piraten zelf.

Bron: Webwereld

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: