10 Toes of the World

april 16, 2009

Zwitserse bank UBS gaat fors onderuit door afbrokkelen bankgeheim

BANKGEHEIM WEG: KLANTEN STAPPEN OP!

UBS-bankgeheim weg

UBS – bankgeheim brokkelt af

ZÜRICH – De eens zo machtige Zwitserse bank Union de Banque Suisse (UBS) schudt op zijn grondvesten. Door het afbrokkelen van het Zwitserse bankgeheim hebben rijke klanten voor een paar honder miljard Zwitserse franken aan vermogen bij de bank weggehaald. Gisteren maakte UBS bekend 11% van het personeel de laan uit te sturen om te kunnen overleven. Over het eerste kwartaal is naar verwachting een verlies geleden van ongeveer 2 miljard frank (€1.32 miljard), waardoor 8700 van de 76.200 personeelsleden weg moeten.

Dat liet topman Oswald Grübel gisteren weten voorafgaand aan de algemene aandeelhoudersvergadering van UBS. Sinds medio vorig jaar schrapte UBS al meer dan tienduizend banen.

UBS is met $ 50 miljard aan afschrijvingen en verliezen het grootste Europese slachtoffer van de financiële crisis. ’s Werelds grootste vermogensbeheerder werd hard getroffen door de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt en de onrust op de beurzen.

Bovendien is het bankconcern verwikkeld in een belastingschandaal in de VS. De Amerikaanse belastingdienst verdenkt de bank ervan tienduizenden rijke Amerikanen te hebben geholpen bij het ontduiken van belastingen. De belastingdienst wil dat het bankgeheim van UBS wordt opgeheven om gegevens over de klanten te kunnen inzien.

Dat resulteerde in een bedrag van 226 miljard Zwitserse franken, dat rijke klanten van hun rekeningen plukten. De Zwitserse staat en de centrale bank moesten te hulp schieten. Bij de divisie vermogensbeheer werd dan ook een nettoverlies van 23 miljard frank (€ 15.2 miljard) geleden.

UBS wil ook op andere manieren in de kosten snijden door bijvoorbeeld minder uit te geven voor sponsoring, marketing en adviesbureaus. Daarnaast zal in bonussen worden gesneden.

De ingrepen moeten leiden tot een kostenbesparing van 3.5 miljard tot 4 miljard frank in 2010. UBS blijft wel zeer behoedzaam over de toekomst. “We blijven voorzichtig met onze vooruitzichten en we kampen met veel onzekerheden”, aldus Grübel.

UBS leed over heel 2008 een verlies van 20.9 miljard frank (€ 13.8 miljard). Dat is het grootste verlies voor een Zwitsers bedrijf ooit. Het miljardenverlies kwam voor een groot deel door de financiële crisis, maar ook door een boete van $ 780 miljoen die de bank kreeg in de Verenigde Staten vanwege het helpen van klanten bij belastingontduiking.

Bron: De Telegraaf (16 april 2009)

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: