10 Toes of the World

april 16, 2009

Europa kiest

“Het Europees Parlement is niet iets dat in de harten van de mensen zit. Daarom moeten we het ook niet mooier voorstellen dan het is”, zo stelde VVD-lijsttrekker Van Baalen deze week tijdens het eerste grote verkiezingsdebat in Brussel.

vote-europe

Stemmen in Europa (voor of tegen Europa)

Dat zijn stelling klopt blijkt uit een gisteren gepresenteerd onderzoek: slechts één op de drie Europeanen wil in juni de moeite nemen een hokje aan te kruisen. Desinteresse lijkt de voornaamste drijfveer om niet te gaan stemmen, ook al beïnvloeden de Europese wetten en regels meer dan ooit ons dagelijks leven.

Vijf en zeker tien jaar geleden moesten de kandidaten voor het Europees Parlement tijdens de campagne vooral vechten tegen de vooroordelen van royaal declarerende, rondreizende en overbodige politici. Een negatief imago dat de Europarlementariërs de laatste jaren vooral zelf hebben rechtgezet. Niet alleen door hun uitgaven transparant te maken, maar vooral door het snel professioneler geworden parlement dat in Brussel en Straatsburg over al meer belangrijke onderwerpen meepraat én meebeslist.

Juist daardoor valt er over zeven weken toch echt iets te kiezen. Willen we nog méér Europa of juist minder en hoe machtig mag het Europees Parlement uiteindelijk worden? Zaken waar de meningen flink over verschillen.

‘Protectionisme’ blijft daarbij een vies woord, zo bleek tijdens het verkiezingsdebat. Maar tegelijk was het opvallend hoe vaak het woord ‘Nederland‘ tijdens de discussie viel. Alleen D66-lijsttrekker In ’t Veld erkende openlijk dat ze vol voor het EU-belang gaat. “Wat goed is voor Europa, is ook goed voor Nederland”.

De trend van het toenemende nationale denken doet zich ook in andere lidstaten voor en wordt versterkt door de recessie. Maar daardoor kan nog niet het gezicht worden afgewend van de Europese politiek, waar de komende jaren bikkelharde discussies volgen over hoever de EU-polsstok moet reiken bij zaken als milieu, immigratie, veiligheid en financieel toezicht.

Gevoelige onderwerpen waar de Europese Commissie, de EU-leiders en een straks nog machtiger Europees Parlement een juiste balans in moeten vinden.

In feite zijn de verkiezingen spannender dan ooit nu peilingen wijzen op een fikse verzwakking van de jarenlange machtspositie van de Europese christendemocraten. Niet alleen spinnen socialisten en groenen garen bij de financiële crisis, maar ook de eurosceptische partijen – zoals de PVV (Geert Wilders) – staan op forse winst.

Een vechtparlement waar niemand echt de touwtjes in handen heeft, kan wel eens de uitkomst worden. Wie overtuigend links, rechts of gewoon ronduit anti-Europa is, weet dus dat zijn stem op 4 juni wel degelijk telt.

Bron: De Telegraaf (16 april 2009), Ronald Veerman

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: