10 Toes of the World

april 14, 2009

ASEAN (Association of Southeast Asian Nations), mogelijke Unie tussen Aziatische landen

De ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) is een organisatie van tien landen in Zuidoost-Azië. Doel is het bevorderen van economische, culturele en politieke samenwerking.

Flag of Asean

Vlag van de ASEAN-landen

De ASEAN werd op 8 augustus 1967 opgericht door de Filipijnen, Indonesië, Maleisië, Singapore en Thailand, tijdens de Bangkok Declaration. Het sultanaat Brunei werd in 1984 lid, Birma (nu Myanmar), Cambodja, Laos (1997) en Vietnam (1995) volgden later.

De landen telden in 2002 samen 500 miljoen inwoners. Het bruto binnenlands product bedroeg 700 miljard dollar; en de groei lag boven de 4 procent.

Op 6 oktober 2003 begon een tweedaagse topconferentie op het eiland Bali. Op 7 oktober 2003 werd Bali Concord getekend, een overeenkomst die voorziet in een economische gemeenschap die uiterlijk in 2020 een feit moet zijn. Mahatir Mohamad, de premier van Maleisië, was sceptisch.

Het betreft de volgende 10 landen: Brunei, Cambodja, Filippijnen, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar (tot 1989 Birma geheten), Singapore, Thailand en Vietnam. Samen met Japan, China en Zuid Korea vormen deze 13 landen het zgn. East Asian Summit Bloc, ASEAN+3. In december 2005 is in Kuala Lumpur het voorstel gelanceerd om te komen tot een regio brede Free Trade Association en als het aan de Japanse Minister van Economy, Trade en Industry, de heer Toshihiro Nikai, ligt voegen zich bij dit economische blok ook nog India, Australië en Nieuw Zeeland. Sinds die tijd wordt er wel gesproken van: “Asean and its six dialogue partners”, ASEAN+6 (EAS).

ASEAN Summit

ASEAN Summit

In mei 2006 is dit voorstel herbevestigd in Hyderabad, en in november 2007 stond het onderwerp in New Delhi centraal tijdens de “high level conference on economic integration: Agenda for the East Asian Summit”, waarbij van verschillende zijden is opgemerkt dat het uiteindelijke doel van zo’n regio brede Free Trade Association zou moeten zijn de introductie van de ACU, de Asian Currency Unit. Valuta integratie staat hoog op de agenda en er wordt opgemerkt dat “it took 30 years for Europe to launch the single currency, but it will take less for Asia because Asia has the textbook from Europe to use”.

Als we dan beseffen dat in 2006 al de helft van de wereldbevolking in de EAS landen leeft, het gebied in dat jaar reeds een Bruto Nationaal Product heeft van ongeveeer US$ 9 triljoen (vgl. US 12,4 triljoen $ en de EEG 13,3 triljoen) dan kunnen we ons voorstellen dat, gezien de groeitempi van de onderscheiden economieën, tegen het jaar 2020, het jaar waarin men beoogt de ACU te introduceren, het gecombineerde Bruto Nationaal Product van de EAS landen significant groter zal zijn dan dat van de VS en de EU. Wat betekent dit voor de concurrentie verhoudingen tussen de economische “blokken” en zal de momentane substitutie van de dollar door de euro een voortzetting krijgen in de substitutie euro door ACU? Hier tekenen zich interessante onderzoeksvragen af, zo dunkt mij. Een zijdelingse maar wel als belangrijke bedoelde opmerking inzake deze grensvervagende Aziatische ontwikkeling is dat het mij opvalt dat er in Europa en in de VS zo weinig aandacht wordt besteed aan de mogelijke introductie van de ACU. Het ACU project lijkt in de westerse wereld nauwelijks bekend te zijn, zo heb ik ook zelf telkenmale kunnen vaststellen, en dat roept weer vragen op over onze informatievoorziening en onze daaruit voortvloeiende ‘wereldbeelden’.

Bron: Wikipedia

Bron: Universiteit Twente

Advertenties

1 reactie »

  1. […] de hoofden van tien Aziatische landen met de Cha-Am Hua Hin Verklaring op de Routekaart voor een ASEAN-Gemeenschap akkoord (2009-2015). Het plan ziet eruit om een interne markt – hoewel zonder een euro-stijl […]

    Pingback door ASEAN landen streven naar politieke en economische unie naar voorbeeld EU in 2015 « 10 Toes of the World — juni 1, 2009 @ 14:53 | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: