10 Toes of the World

april 11, 2009

Europese Commissie staat op afsluiten ‘illegale’ internetters na waarschuwingen

Door: Dimitri Reijerman

In een voorstel van de Europese Commissie is zonder motivatie het bezwaar van het Europees Parlement tegen het zonder meer afsluiten van internetgebruikers die illegale content up- of downloaden, geschrapt.

Stop Downloaden

Europese Commissie wil invoering in gehele EU

De EU is al enige tijd bezig om de Europese telecomwetgeving te hervormen. Een invloedrijke auteursrechtenlobby wil samen met EU-voorzitter Frankrijk het zogeheten three strikes-model in geheel Europa invoeren. Daarbij wordt een down- of uploader die wordt betrapt op het binnenhalen of verspreiden van illegale content, na twee waarschuwingen afgesloten van internet. Zowel de Franse als de Britse regering zijn al bezig het three strikes-model in hun nationale wetgeving op te nemen. De Europese Commissie voelt wel voor invoering in de hele EU, maar in september bleek daar in het Europees Parlement geen meerderheid voor te vinden. Volgens veel politici zou het three strikes-model in strijd zijn met het recht op vrije toegang tot informatie. Ook zou de privacy van de burger erdoor worden aangetast. Het Europees Parlement wilde liever dat de lidstaten zelf zouden mogen bepalen in hoeverre ze het three strikes-model willen toepassen.

Het amendement van het Europees Parlement waarin dat is verwoord, is echter niet terug te vinden in een gewijzigd voorstel dat de Europese Commissie nu heeft afgescheiden, zo signaleerde de juriste Monica Horten. Het gewijzigde voorstel is opgesteld door de werkgroep Telecommunications and the Information Society van de EC, die ook onder Frans voorzitterschap staat. Onduidelijk is waarom de bedenkingen van het Europees Parlement niet zijn terug te vinden. Horten vreest dat de Europese Commissie alsnog een ingang wil hebben om de aangescherpte regelgeving in de hele EU te kunnen doordrukken, zelfs in lidstaten waarbinnen er geen politiek draagvlak voor dergelijke regelgeving bestaat.

Verder signaleert Horten dat het gewijzigde voorstel niet voorziet in een kostenvergoeding voor isp’s voor het doorsturen van waarschuwingen van auteursrechtwaakhonden aan eindgebruikers. Ook zouden in het voorstel de Europese en nationale toezichthouders grotendeels buitenspel worden gezet. Horten stelt dat als het voorstel in deze vorm wordt aangenomen, de Fransen alsnog hun zin krijgen en op Europees niveau het three strikes-model kan worden ingevoerd.

Bron: Tweakers

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: