10 Toes of the World

april 9, 2009

Afrika streeft naar Één enkele munt

In een recente vergadering van de Afrikaanse Unie in Nairobi, Kenia, kwamen de Afrikaanse economen samen in een poging om één enkele Afrikaanse munt tot stand te brengen, gelijkend op dat van de Euro in Europa. Deze groep zal aan het voorstel blijven werken in de komende maanden, en zal aanbevelingen maken aan de diverse staatshoofden tijdens een top aankomende Juli.

The African Union

De Afrikaanse Unie


Het verdrag van Abuja, dat in 1991 werd ondertekend, leidde tot de Afrikaanse Economische Gemeenschap als deel van de Afrikaanse Unie. De Afrikaanse unie bestaat uit 53 lidstaten, en is op 9 Juli, 2002 gevestigd. Het verdrag hoopte om de ‘Afro’ te creëren tegen 2028, met een Centraal-Afrikaanse bank die de continent-brede munt uitgeeft. De Afrikaanse Unie werkt momenteel aan het oprichten van de centrale bank in Abuja, Nigeria.

Het vestigen van een gemeenschappelijke munt zou het effect hebben van het verenigen van het continent van Afrika, zowel economisch als politiek. De ‘Afro’ zou de handel vergemakkelijken, de kosten verlagen om zaken op het continent te bewerkstelligen, en zou de verwarring verminderen veroorzaakt wanneer de veelvoudige munten worden gebruikt.

Wycliffe Oparanya, de Staats-Minister voor Planning, Nationale Ontwikkeling en Visie 2030, zei dat het vestigen van één enkele munt voor Afrika zou vereisen dat moeilijke politieke besluiten worden genomen. Een Centraal-Afrikaanse Overheid zou worden gecreëerd die de bankwereld van het volledige continent zou regelen. De centrale bank van Afrika zou de rente en muntwisselkoersen voor het volledige continent bepalen.

Afrika heeft unieke uitdagingen als het de integratie van één enkele munt in het continent mogelijk kan maken. De Europese Unie kon onder de Euro integreren, maar het heeft beduidend verschillende economische voorwaarden dan Afrika. Het Europese BBP per hoofd is $25.289, terwijl voor het BBP per hoofd van Afrika $2.975 in 2007 vermeld werd. Ongeveer 36% van de bevolking van Afrika overleeft voor minder dan $1 per dag. Er zijn slechts 100.000 miljonairs op het continent, in vergelijking met 2.6 miljoen Europese miljonairs, alhoewel de bevolking van Afrika groter is dan Europa. De economie van Zimbabwe wordt momenteel beïnvloed door hyperinflatie. Somalië is momenteel een ineengestorte staat die bekend staat voor het voortdurende vechten en piraterij.

Bron: AC – Associated Content

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: