10 Toes of the World

april 7, 2009

Het katholieke christendom is strijdig met grondslagen van het instituut Europa

Bericht uit oktober 2004

Buttiglione hekelt ´anti-christelijke inquisitie´

Buttiglione

Rocco Buttiglione

De Britse krant The Guardian heeft een verzameling reacties gepubliceerd over pogingen van EU-parlementsleden om de kandidatuur voor het lidmaatschap van de Europese Commissie van de katholieke Rocco Buttiglione te blokkeren. Rocco Buttiglione zelf, verwijt een deel van het Europees parlement dat het een “anti-christelijke inquisitie” voert.

De omstreden kandidaat-Europees Commissaris voor Justitie, Rocco Buttiglione, verwijt een deel van het Europees parlement dat het een “anti-christelijke inquisitie” voert. Europarlementariërs willen zijn benoeming tegenhouden vanwege zijn religieuze overtuigingen.

Dat zei de Buttiglione zondag in een interview met Corriere della Sera. “Het komt erop neer dat je je dient aan te passen aan een nieuwe leer, die gepaard gaat met een nieuwe ketterjacht en die dit maal tegen christenen is gericht. We lijken te worden geconfronteerd met een soort Berufsverbot tegen christenen”, aldus Buttiglione. Hij gebruikte daarmee het Duitse woord voor mensen die vanwege een bepaalde overtuiging niet meer in dienst van de overheid mogen werken.

Reacties in de media

Uit de reacties in de media eerder deze week mag worden geconcludeerd dat, na de felle reacties van de oppositie over Buttiglione’s denkbeelden over homoseksualiteit en huwelijk, het tij in het voordeel is gekeerd van de Italiaanse intellectueel en voormalig minister voor Europese aangelegenheden.

Seculair extremisme

In het redactioneel commentaar van de Wall Street Journal Europe werd geschreven: “Afgaande op de hysterische reactie van socialistische leden van het Europese parlement, wordt de illusie gewekt dat [de Spaanse grootinquisiteur] Torquemada zelf uit zijn graf is opgestaan om de plaats te nemen in de Europese Commissie en zo de inquisitie opnieuw op te richten”. Josep Borell, de socialistische voorzitter van het parlement, omschreef de uitspraken van Rocco Buttiglione over homoseksualiteit en huwelijk als ‘schokkend’.”

“Mr Buttiglione, een Italiaanse hoogleraar filosofie, devoot katholiek en vriend van de paus, werd de eerste kandidaat voor de [Europese] commissie die door een parlementscommissie ‘onacceptabel’ werd genoemd.”

José Manuel Barroso wordt in het redactioneel commentaar aangeraden om “de afschriften van de parlementscommissie goed te bestuderen. De opwinding die is ontstaan over de uitspraken van Buttiglione, zegt alles over het seculaire extremisme van de aanklagers zelf, en weinig of niets over het vermeende christelijk fundamentalisme of de ongeschiktheid voor de functie van de Italiaanse filosoof.”

Katholicisme strijdig met Europese beginselen

Ernesto Galli della Loggia van de Italiaanse krant Corriere della Sera schreef dat: “Geen enkele katholiek zou, naar mijn mening, kunnen hebben gezegd dat hij of zij homoseksualiteit moreel acceptabel vindt of kan er onverschillig onder blijven. Dus wat had een katholiek die trouw is aan de leer van de Kerk anders kunnen zeggen?”

Galli della Loggia legt uit dat de protesten van de leden van het Europese parlement “in de praktijk betekent, enkele uitzonderingen daargelaten, dat iedereen die zegt het katholicisme aan te hangen niet langer geschikt is voor een functie in de top van de Europese Unie [en dat] het katholieke christendom strijdig is met de grondslagen waarop het instituut Europa is gebaseerd.”

Seculair en liberaal Europa ontrouw aan eigen principes

“De onderzoekers … discrimineren een persoon op basis van zijn geloof en ideeën”, schreef Maurizio Blondet in een de Italiaanse krant Avvenire. “Maar het boosaardig genoegen en de openlijke spot uit bepaalde kringen zijn meer bedreigend: het lijkt allemaal op een goede grap om een persoon te beroven van zijn fundamentele rechten”, vervolgde Blondet.

Blondet schrijft dat “het feit dat deze spot uit een sector komt dat zichzelf ‘seculair’en ‘liberaal’ noemt een donkere schaduw werpt over de toekomst van de vrijheid in Europa: het principe van non-discriminatie zou door deze kringen boven alles hoog moeten worden gehouden”.

Barroso heeft geen keuze

In Duitsland overheerst in de reacties teleurstelling over de wijze waarop het Europese Parlement omgaat met deze kwestie. Cornelia Bolesch, van de Süddeutsche Zeitung, schreef: “Het Europese Parlement heeft gefaald en is verstrikt geraakt in onwaardige politieke spelletjes”.

“De christen-democraten willen de Hongaar Laszlo Kovacs weigeren, als de socialisten hun houding ten opzichte van Buttiglione niet veranderen,” schrijft zij. Bolesch voorspelt de uitkomst van de mêlee: “Barroso heeft geen keuze, hij moet de kandidatuur van Buttiglione handhaven”.

Lees: Ontslag Buttiglione illustreert machtsgreep Europese tegenreligie

Bron: Maroc.nl

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: