10 Toes of the World

april 6, 2009

Zwitsers bankgeheim onder druk

Konrad-Hummler

Konrad Hummler

“Als de Europese Commissie het bankgeheim opheft, zal het spaargeld naar Dubai, Qatar of Singapore vloeien.” Dat zegt Konrad Hummler, binnenkort voorzitter van de Swiss Private Bankers Association.

Het bankgeheim kwam weer volop in de aandacht na de aanhouding van Klaus Zumwinkel, de topman van Deutsche Post. Zijn naam dook op, samen met die van andere vermogende Duitsers, op een cd-rom met nummers van geheime rekeningen bij een bank in Liechtenstein.

Door de zaak kwam behalve Liechtenstein ook Zwitserland in een negatief daglicht te staan. De Europese Commissie besliste meteen het opheffen van het bankgeheim weer op de agenda te plaatsen. Al maakt Zwitserland geen deel uit van de EU, toch ontsnapt het niet aan de druk om het bankgeheim achterwege te laten.

UBS-Zwitserland


Moreel gerechtvaardigd

Hummler vindt dat onterecht. “Het ontvluchten van belastingen is in de Europese Unie moreel gerechtvaardigd”, zegt hij in een gesprek met de Nederlandse krant ‘Het Financieele Dagblad’. “Het gaat niet om belastingontduiking. Het echte doel is het vermogen buiten het systeem van het thuisland te plaatsen. Er is namelijk alle reden om het eigen land te wantrouwen vanwege hopeloze financiële problemen. Daarom is het gelegitimeerd om iets te verbergen.”

Dubai, Qatar en Singapore

Hummler is dan ook van mening dat Zwitserland niet moet toegeven aan de eisen van Europa. Anders vloeit het geld weg naar het buitenland, vooral naar het Oosten: Dubai, Qatar en Singapore. “Ik schat dat 2 à 4 miljoen Europese burgers spaargeld in Zwitserland hebben. Wij zijn de retailbank van Europa. Als het bankgeheim wordt opgeheven, hebben we het over de mogelijke criminalisering van al die mensen. Dan zouden miljoenen mensen in eigen land gestraft moeten worden.”

Bron: De Tijd

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: