10 Toes of the World

april 6, 2009

Europese Unie verwijst bankgeheim naar de prullenbak

De Europese Unie wil de uitwisseling van fiscale informatie tussen de verschillende lidstaten verbeteren. Lees: de fiscus moet meer te weten komen over uw buitenlandse tegoeden.

Fiscale fraude kwam de laatste tijd vaak in het nieuws. Niet alleen door de zaak-Madoff in de VS, maar ook door de handelingen van de Franse trader Jérôme Kerviel en het schandaal in Liechtenstein in 2008. Het lijkt er dus sterk op dat de financiële sector nog steeds kampt met een groot gebrek aan transparantie. Meer regelgeving is nodig, klinkt het bij de Europese Commissie.

Laszlo-Kovacs

Laszlo Kovacs, Europese commissaris voor Fiscaliteit

Meer producten…

Eind 2008 volgde een eerste schot voor de boeg. Op 13 november vorig jaar stelde Lazlo Kovacs, de Europese commissaris voor Fiscaliteit, voor om de reikwijdte van de bestaande spaarrichtlijn uit te breiden. Vandaag is de richtlijn enkel van toepassing op intresten in de erg strikte betekenis van het woord: het geld dat voortkomt uit beleggingen met een vaste opbrengst (spaarboekjes, kasbons, obligaties…). Voortaan zou de wetgeving echter ook van toepassing zijn op levensverzekeringsproducten uit de tak-21. Bovendien spreekt de commissie ook over ‘innovatieve financiële producten’, wat kan slaan op een aantal gestructureerde producten, financiële spitstechnologie die sinds het uitbreken van de kredietcrisis erg onder vuur ligt. Ten slotte wil de EU alle achterpoortjes sluiten door te stellen dat ook tussenpersonen (genre offshorebedrijven of stichtingen) onderhevig zijn aan de richtlijn als de inkomsten uiteindelijk ten goede komen aan een onderdaan van de Europese Unie.

…en meer informatie

Een tweede verstrenging kwam er begin deze week. Ook nu weer van de hand van Lazlo Kovacs. Hij wil de uitwisseling van gegevens tussen de fiscale instellingen versterken. In zijn voorstel staat dat een lidstaat niet mag weigeren om informatie te verstrekken over de bezittingen van een onderdaan van een andere lidstaat, “met als enige reden dat die informatie beheerd wordt door een bankinstellingen”. De overheden zijn dus met andere woorden verplicht de gegevens bij de banken in te zamelen, wat neerkomt op de afschaffing van het bankgeheim. Of zoals het voorstel het zelf stelt: “Het bankgeheim wordt geschrapt wanneer het gaat om de verhoudingen tussen de verschillende fiscale overheden en wanneer een lidstaat informatie wenst in te zamelen omtrent de financiële toestand van een van haar onderdanen”.

“Dat zat er aan te komen”, zegt Pascal Minne, gedelegeerd bestuurder bij Petercam. “Het was geen verrassing omdat er onlangs al een aantal beslissingen in die richting genomen zijn. Zo was er al in 2006 een overeenkomst tussen de Belgische en de Amerikaans overheid die de VS toelaat hier informatie in te zamelen over de buitenlandse rekeningen van Amerikaanse onderdanen. De VS kunnen vragen het bankgeheim op te heffen wanneer ze vermoeden dat er sprake is van fiscale fraude.”

Wat verandert concreet?

Op korte termijn verandert er wellicht niets. “Hoogstwaarschijnlijk zal Luxemburg niet zomaar akkoord gaan met de verstrengde richtlijn”, zegt François Parisis, directeur van fondsenbeheerder Puilaetco Dewaay. “Maar op langere termijn komt de verstrenging er toch en krijgen de overheden een krachtig middel in handen om op fiscale fraudeurs te jagen. Roerende en onroerende goederen kunnen dan onderzocht worden als er een vermoeden van fraude is. Elke euro intrest die u in Luxemburg verdient, zal bij de Belgische fiscus bekend zijn. Geen enkele overheid zal zich dan nog kunnen verschuilen achter het bankgeheim. Maar zo ver zijn we nog lang niet”, zegt Parisis.“Luxemburg gaat zeker dwarsliggen, maar ik vrees dat Zwitserland nog veel meer zal tegenstribbelen”, meent Pascal Minne. “Op dat moment kan Luxemburg eisen dat de richtlijn pas aangepast wordt als ook Zwitserland dezelfde regels volgt. En dat schuift alles op de lange baan. Toch staat het buiten kijf dat het bankgeheim binnen enkele jaren overal in Europa zal verdwijnen en dat er vrij informatie uitgewisseld wordt. Dat moet iedereen goed
beseffen.”


Bron: De Tijd

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: