10 Toes of the World

april 3, 2009

Afrikaanse Unie vraagt om meer controle op financiële markten

Afrika gaat op de G20-top een gezamenlijk standpunt presenteren waarbij om meer toezicht op de internationale financiële markten wordt gevraagd. De huidige crisis kan “een directe bedreiging vormen voor de sociale en economische stabiliteit van het continent”, aldus de gezamenlijke tekst.

gaddafi

Gaddafi – leider van de Afrikaanse Unie

‘Er is nood aan grensoverschrijdende regulering van de financiële markten en er moeten inspanningen worden gedaan om de internationale samenwerking te verbeteren wat het toezicht en de regulering van de financiële systemen betreft’, aldus het ‘Gezamenlijke standpunt van Afrika’ dat donderdag door de Afrikaanse Unie (AU) in Londen zal worden geprestenteerd.

‘De crisis is veroorzaakt door de ontwikkelde landen, niet door Afrika’, aldus de stellingname. ‘Het protectionisme als respons op de huidige crisis moet worden uitgebannen.’

Volgens voorspellingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal de Afrikaanse globale groei met de helft afnemen en zullen de inkomsten uit export voor de periode 2008-2009 met ruim 50 miljard dollar dalen.

Annan: “Maak Afrikaanse Unie lid van G20”

Kofi Annan, de voormalige secretaris-generaal van de VN, wil dat de Afrikaanse Unie deel gaat uitmaken van de G20. Alleen Zuid-Afrika maakt deel uit van die groep van de grootste economieën ter wereld, en Annan vreest dat de problemen van Afrika er daardoor te weinig aandacht krijgen.

EU-AFRICA/

Kofi Annan schudt Gaddafi de hand

Annan doet zijn voorstel om de Afrikaanse Unie bij het topoverleg te betrekken in een vandaag op de website AllAfrica gepubliceerde column. Zijn ideeën rond “een nieuw multilateralisme” maken deel uit van een standpunt van het Africa Progress Panel in de aanloop naar de G20-top. Het Panel bestaat uit Afrikaanse prominenten die nagaan of de wereldleiders hun beloften aan Afrika nakomen.

Annan wijst erop dat Afrikaanse landen kampen met de terugval van hun handelsinkomsten en van investeringen en grote problemen hebben om nog krediet te krijgen. Ook de buitenlandse hulp en het geld dat migranten naar huis sturen, vermindert volgens hem. Anders dan de industriestaten hebben Afrikaanse landen niet de middelen om grote relanceplannen op te zetten. Toch heeft Afrika nauwelijks een stem in de internationale fora waar de economische en financiële crisis wordt besproken, klaagt Annan.

Dubbel getroffen

Daardoor wordt Afrika dubbel getroffen, zegt Annan. “Door de manier waarop de ontwikkelde wereld op de crisis heeft geantwoord, blijft de situatie (van de Afrikaanse landen) verslechteren.” De kapitaalvlucht wordt er volgens hem immers door aangewakkerd.

Annan vindt dat instellingen als de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds grondig moeten worden hervormd om ze meer oog te doen krijgen voor de noden van Afrika. Zolang dat niet gebeurt, “hebben die instellingen niet de legitimiteit die ze nodig hebben om echt mondiale antwoorden te geven op de uitdagingen van vandaag.”

Volgens Annan zijn er al stappen in de goede richting gezet. De Wereldbank heeft bijvoorbeeld een derde zetel in zijn bestuurraad toegekend aan zwart Afrika. Maar er is nog veel meer nodig om tot een gelijkere en eerlijkere verdeling van de stemrechten te komen, argumenteert Annan. Ook de benoeming van de leiding en het personeel van de instellingen moet volgens hem worden herzien – geheime afspraken moeten plaats ruimen voor transparantie en representativiteit.

Daarnaast breekt Annan ook een lans voor meer ontwikkelingshulp voor de Minst Ontwikkelde Landen, een betere toegang tot krediet, verdergaande schuldkwijtschelding en minder voorwaarden die verbonden worden aan hulp. De Afrikaanse landen moeten zich volgens hem houden aan hun beloften over goed bestuur en transparantie en moeten beter gaan samenwerken.

Bron: De Tijd, MO

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: