10 Toes of the World

maart 30, 2009

Latijns-Amerika verenigt zich in Unasur. (Unión de NAciones SURamericanas) – (Zuid-Amerikaanse Unie)

De twaalf Latijns-Amerikaanse landen hebben de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur) opgericht. Unasur is een regionale unie met een eigen parlement en moet een organisatie als de Europese Unie worden. Volgens Brazilië kan Unasur, waar ook Suriname onderdeel van uitmaakt, dienen als platform voor defensiesamenwerking. De Venezolaanse president Hugo Chavez spreekt van een tegenwicht voor ‘het rijk van de Verenigde Staten’.

UNASUR

UNASUR

Er is echter al onenigheid binnen Unasur. Donderdag, nog voor de unie formeel werd opgericht, trok de eerste secretaris-generaal zich al terug. Deze man, Rodrigo Borja, voerde aan dat een aantal leiders zich niet in zijn ideeën kan vinden. Borja wilde andere regionale organisaties, zoals Mercosur en de Andesgemeenschap, onder het gezag van Unasur plaatsen.

Het gehele Latijns-Amerikaanse continent is onderdeel van Unasur, behalve Frans-Guyana. Dat gebied is integraal onderdeel van Frankrijk.

Unasur kan volgens experts bijdragen aan ontwikkeling en het verminderen van politieke spanningen. De handel binnen Latijns-Amerika bedroeg in 2006 omgerekend 54,6 miljard euro. De Latijns-Amerikaanse economieën groeien dit jaar naar verwachting gemiddeld 4,7 procent. Vorig jaar bedroeg de groei 5,7 procent.

Lees: Oprichtingsverdrag van de Unie van Zuidamerikaanse Naties

Bron: De Pers

Advertenties

1 reactie »

  1. […] Zo staat in een aanbeveling van het Europees Parlement aan de Raad van 12 maart 2009 betreffende het strategisch partnerschap EU-Brazilië (2008/2288(INI), in lid G: “Het Europees Parlement, overwegende dat het strategisch partnerschap een belangrijke impuls zal geven aan de totstandkoming tegen het jaar 2012 van een Europees-Latijns-Amerikaanse globale interregionale associatiezone, die het Parlement in zijn bovengenoemde resolutie van 27 april 2006 heeft voorgesteld”. Ook in lid F: “overwegende dat Brazilië het voortouw heeft genomen bij de integratie in Zuid-Amerika door oprichting van de Unie van Zuid-Amerikaanse landen (UNASUR)“. […]

    Pingback door Europese Unie vindt vele partners in andere Unies « 10 Toes of the World — juni 16, 2009 @ 23:09 | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: