10 Toes of the World

maart 29, 2009

Hirsch Ballin: ‘Blasfemie’ is ordeverstoring

CDA-minister Hirsch Ballin van Justitie blijft de volksvertegenwoordiging tarten met zijn voornemen de strafbaarstelling van godslastering uit te breiden en aan te scherpen. Blasfemie wordt door de minister gepromoveerd tot een probleem van de handhaving van de openbare orde. Dat blijkt uit een concept-brief voor de Tweede Kamer die vrijdag onbedoeld op de website van het ministerie stond.

Hirsch-Ballin

Minister Hirsch Ballin – Foto ANP

Een meerderheid in de Tweede Kamer van SP, VVD, GroenLinks, D66 en PvdA wil af van artikel 147 van het Wetboek van strafrecht, dat godslastering strafbaar stelt maar sinds 1965 niet meer tot veroordelingen heeft geleid. Er kan worden volstaan met de al bestaande en voor iedereen geldende antidiscriminatiebepalingen om gelovigen te beschermen. Het onderscheid tussen gelovigen en niet-gelovigen dat de wetgever maakt zou moeten worden opgeheven.

Om het verbod weer effectief te maken stelt Hirsch Ballin op zijn beurt voor om niet meer te kijken naar de ‘subjectieve bedoelingen’ van de dader, maar naar ‘de meer objectief te bepalen maatstaf’ van verstoring van de openbare orde. Wel komt hij aan de kritiek tegemoet door het artikel te verruimen met het begrip levensovertuiging.
Het is “een taak van de overheid […] om bij zware beledigingen op te treden en aldus te voorkomen dat burgers dermate ernstig worden gegriefd dat bij hen gevoelens van angst en machteloosheid ontstaan”, citeert dagblad NRC de brief. Het verbod op discriminatie zou onvoldoende bescherming bieden, omdat dat alleen gebruikt kan worden als mensen zelf worden beledigd, niet als datgene waarin zij geloven wordt beledigd. Het is volgens de brief, die is gedateerd op 6 mei, niet de bedoeling om “serieuze kritiek op godsdiensten en levensovertuigingen” onmogelijk te maken. Het artikel zou alleen ingezet moeten worden bij vrees voor “ernstige gevolgen voor de openbare orde”.

Kamerlid Boris van der Ham (D66) gaf als reactie dat het aangepaste verbod ‘als een mitrailleur op van alles en nog wat kan worden losgelaten’. “Het is veel te algemeen.”

Bron: Grootinquisiteur

Advertenties

1 reactie »

  1. […] Wat op het eerste gezicht een “recht” lijkt wordt nu op deze manier omgevormd tot een repressief artikel wat op maat gemaakt lijkt voor een toekomstige Europese Bush of voor iemand als Hirsch Ballin. […]

    Pingback door Europese Grondwet maakt doodstraf mogelijk « 10 Toes of the World — mei 26, 2009 @ 21:11 | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: