10 Toes of the World

maart 27, 2009

China: dollar vervangen door internationale munt

BEIJING – China wil een einde maken aan de dominante rol van de dollar. De gouverneur van de Chinese centrale bank, Zhou Xiaochuan, pleit in een deze week gepubliceerd essay voor een internationale reservemunt waarin de waarde van een mandje belangrijke munten is vertegenwoordigd.

dollar-euro-yen

Eerder deze maand kwam ook Rusland met een soortgelijk pleidooi. De leiders van opkomende economieën als die van China, Rusland en India willen een economische wereldorde die minder wordt gedomineerd door de Verenigde Staten en een handjevol andere rijke landen.

In een eerste reactie liet de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner er gisteren geen misverstand over bestaan dat er wat de Amerikaanse regering betreft niet aan de positie van de dollar getornd moet worden.“De dollar blijft de dominante reservemunt van de wereld, en dat zal dat denk ik lange tijd zo blijven”, aldus Geithner in een persconferentie. “Als land zullen we doen wat nodig is om het vertrouwen te houden”.

De meeste landen houden hun reserves aan in dollars, en in mindere mate euro’s en yens. Dat zorgt volgens Zhou voor extra geldstromen en maakt de financiële stelsels minder stabiel. Als in plaats daarvan wordt gekozen voor een internationale reservemunt die niet tot één land behoort, dan wordt het voor de afzonderlijke landen gemakkelijker hun economie te beheren.

zhou-xiaochuan

Zhou Xiaochuan wil einde aan dominantie van de Dollar

Zhou denkt daarbij aan het bestaande systeem van speciale trekkingsrechten (SDR’s) dat in de jaren zestig door het Internationale Monetaire Fonds werd geïntroduceerd, maar een kwijnend bestaan leidt. De waarde van een SDR wordt bepaald door een mandje van belangrijke munten, en is met name geschikt als reservevaluta. Zhou stelt in zijn essay dat de dominante rol van de dollar, die hij in dat verband overigens niet bij name noemt, een van de oorzaken is van de huidige kredietcrisis. De redenering die daarbij vaak wordt gevolgd is dat de Federal Reserve de rente veel te lang veel te laag kon houden omdat veel landen enorme dollarreserves moeten aanhouden, met als gevolg de luchtbel in de Amerikaanse huizenmarkt. Die dollarreserves moeten namelijk belegd worden in de VS, en dat zorgt voor een enorme toestroom van contanten naar de VS.

Zhou geeft toe dat het einde van de dollar nog lang niet in zicht is. Veel kenners denken dat de obstakels voor een grotere rol voor de SDR’s van het IMF enorm zijn.

De SDR is “op zijn best het Esperanto van de internationale valuta”, schampert Jeffrey Frankel van Harvard University, refererend aan de mislukte poging een internationale taal te ontwerpen. “Maar het wordt totaal niet gebruikt.”

Bron: De Telegraaf (26 maart 2009)

Advertenties

1 reactie »

  1. […] Mand met munten Financieministers en directeurs van de centrale banken van de betrokken landen zijn al verschillende keren in het geheim samen geweest volgens The Independent. De nieuwe munteenheid zou een ‘mand’ zijn met daarin ondermeer de Japanse yen, de Chinese yuan, de euro, goud en een nieuwe gezamenlijke munt van de landen in de Golf. De landen van de Gulf Co-operation Council, inclusief Saoedi-Arabië; Aboe Dhabi, Koeweit en Qatar werken immers aan een eigen Golf-euro. […]

    Pingback door Internationaal complot om Amerikaanse dollar en economie te breken « 10 Toes of the World — oktober 6, 2009 @ 21:16 | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: