10 Toes of the World

maart 20, 2009

Libertas: Proteststem vóór Europa

“Wij zijn de eerste echte Europese partij. Niet anti-EU, maar wel tegen het beëindigen van de democratie in Europa. We zijn kritisch en gaan overal scoren bij de Europese verkiezingen. Ook in Nederland, let maar op”, aldus een stellige Declan Ganley, de Ierse multimiljonair die met zijn organisatie Libertas in 27 landen naar de stembus wil trekken.

Belgium EU Summit

Declan Ganley – Libertas

De grote gangmaker achter het Ierse ‘nee’ tegen het Verdrag van Lissabon kondigde gisteren officieel aan dat hij op 4 juni ook in ons land met een lijst aan de verkiezingen deelneemt.

“We hebben bij jullie 4 procent nodig om een zetel te behalen, maar ik denk dat we die grens verpulveren”, aldus de kalende veertiger, die nog altijd furieus is over het besluit van de EU-leiders om na de zomer een tweede referendum in zijn land te organiseren.

“Als je daar een minuut logisch over nadenkt, kun je niet anders dan woedend worden. De Ieren hebben ‘nee’ gezegd, maar men wil het verdrag toch door hun strot duwen. Hetzelfde als in Nederland met de Europese grondwet, al durfde jullie premier Balkenende niet eens een tweede referendum uit te schrijven.”

In het ‘eurocratische’ Brussel wordt hij als een paria behandeld, maar Ganley zegt slechts een positieve schok te willen. “Ik ben vóór de Europese Unie, maar wel een radicaal andere. Dus niet eentje waar een groepje mensen die we niet gekozen hebben in Brussel wetten initieert en controleert. Een unie ook die minder vergadert en met veel meer openheid. Zoals het nu gaat, is het ronduit ondemocratisch”, aldus Ganley.

De gefortuneerde Ier wil zich geen militant noemen, maar is eerder door toeval op de barricaden gesprongen. “Twee jaar geleden besloot ik het Verdrag van Lissabon te lezen, iets dat bijna geen politicus heeft gedaan, maar ik kwam niet verder dan pagina 9. Ik kon niet geloven wat er stond. Het is het einde van de democratie in Europa.”

De Libertas-voorman wil koste wat het kost voorkomen dat het verdrag in werking treedt, omdat anders nog meer besluitvorming naar Brusselse achterkamers verdwijnt. “De Europese burger vindt dat ook maar niets, maar heeft niets te zeggen. Door op ons te stemmen echter wel.”

Ganley heeft naar eigen zeggen de afgelopen weken al een aantal gesprekken in ons land gehad met potentiële kandidaten. Eind deze maand komt hij persoonlijk naar Den Haag om de Nederlandse campagne af te trappen. Bang voor de PVV van Geert Wilders, die ongetwijfeld ook veel kritische stemmen zal trekken, is hij niet. “We zijn totaal anders. Ik ben geen Xenofoob en wil bovendien uiteindelijk vooruit met de Europese Unie.”

Bron: De Telegraaf (20 maar 2009), Ronald Veerman

Advertenties

1 reactie »

  1. […] Ierland kijkt, dat als laatste in moet stemmen. Na het referendum van vorig jaar, waar 53% van de leren nee zei, volgt in oktober een tweede ultieme volksraadpleging. Alles wat maar iets met ‘Europa’ te […]

    Pingback door De stiekeme EU-grondwet « 10 Toes of the World — mei 19, 2009 @ 21:44 | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: