10 Toes of the World

maart 19, 2009

Gulf Cooperation Council (GCC), Machtsverschuiving!?

Door E.J. Bron

gulf_cooperation_council-gcc

Gulf Cooperation Council (GCC)

De Arabische olieproducerende Golfstaten ondernemen op dit moment zachte, maar duidelijke, stappen om een gezamenlijke munteenheid en centrale bank op te richten. Dit maakt deel uit van hun strategie op de lange termijn om zich los te maken van de overweldigende afhankelijkheid van de zwakker wordende Amerikaanse dollar. Deze maatregelen, die op hetzelfde moment plaatsvinden als waarop China stappen onderneemt richting een regionale ASEAN-Yuan-converteerbaarheid, doet de conclusie vermoeden dat de wereld zich zo langzamerhand op een post-dollartoestand voorbereidt. Dit is waarschijnlijk een zware slag voor de toekomstige machtspositie van de Verenigde Staten.

Volgens hoge financiële experts van het Dubai International Financial Centre (DIFC) zou een gemeenschappelijke munteenheid, die wordt gedragen door een gezamenlijk economisch programma en een gezamenlijke monetaire politiek, van de Golfregio een sterk regionaal economisch blok maken. DIFC-chefeconoom Nasser Saidi verklaarde kort geleden: ”De gemeenschappelijke munteenheid is een reusachtige kans voor de Golfregio om haar economische gewicht sterker tot uiting te brengen op het internationale parket. Het creëren van een sterke munteenheid, die steunt op bijna 50% van de olierijkdom van de wereld, zou een belangrijke stabiliserende factor voor de economie van de staten in de regio zijn”.


Volgens steeds meer Golfstaten zou een sterke munteenheid niet alleen buitenlandse investeringen aanlokken, maar bovendien ook tot sleutelfactor bij het veiligstellen van de rijkdom van de hele regio worden en meehelpen gebruik te maken van de olierijkdom binnen de regio. De huidige financiële crisis en de dollarcrisis hebben dit idee, waarover in de regio al jaren wordt gediscussieerd, maar tot nu toe weinig concreets heeft opgeleverd, nieuwe impulsen gegeven. Zo’n stap zou een forse uitwerking kunnen hebben op de rol van de dollar als internationale reservevaluta, omdat de Amerikaanse munteenheid nu immers al door de Euro onder druk is komen te staan. Saidi voegde er aan toe: ”Een gemeenschappelijke munteenheid, die wordt gesteund door de olierijkdom van de regio, zou een belangrijke reservevaluta als gevolg kunnen hebben die uit de hele wereld financiële reserves naar onze regio zou kunnen lokken. Zij zou ook kunnen meehelpen om van de regionale financiële centra centra te maken die met andere financiële plaatsen, zoals New York en Londen, zouden kunnen concurreren”.


Europese bronnen in bankkringen verklaarden niet zo lang geleden, dat al voor het uitbreken van de huidige bankcrisis in het jaar 2007 grote internationale concerns, vooral in Azië, zich al niet meer hebben georiënteerd op New York als financieel centrum, omdat men diens hinderlijke en dure reguleringsmaatregelen als negatief beschouwt. In plaats daarvan kozen ze echter ook niet automatisch Londen, maar veelmeer Dubai als plaats voor de beursgang van een onderneming. Het creëren van een echte regionale gemeenschappelijke munteenheid en een gezamenlijke centrale bank voor de Golfregio zal deze trend de komende jaren aanmerkelijk bespoedigen. Wanneer de monetaire unie echt goed op gang komt, zal het er voor de centrale bank van de Golfstaten in de eerste plaats op aankomen om een flexibele geldpolitiek te bedrijven, die borg staat voor stabiele wisselkoersen.


Tot nu toe waren de valuta van de Arabische olie-exporterende (OPEC) lidstaten nauw aan de Amerikaanse dollar gekoppeld; al decennia lang wordt de export van hun olie in dollars afgerekend. Het DIFC verklaart nu dat deze binding aan de dollar een wezenlijke hindernis voor de monetaire politieke onafhankelijkheid van de lidstaten in de Gulf Cooperation Council (GCC) zou zijn, omdat deze de mogelijkheden van de centrale banken in de regio begrenst om de uitwerkingen van de inflatie en de wereldwijde financiële crisis op de nationale economieën van de regio te kunnen beïnvloeden.


De experts van het DIFC hebben daarom voorgesteld om de munteenheid van de Golf los te koppelen van de dollar en haar aan een transparante en flexibele valutakorf korf te binden, die ook een reactie op veranderingen mogelijk maakt. Met het oog op de handelsstructuren in deze regio heeft het DIFC een valutakorf voorgesteld, die tot 45% aan de Amerikaanse dollar, tot 35% aan de Euro, tot 20% aan de Japanse Yen en tot 5% aan het Britse pond gekoppeld zou dienen te zijn. Deze samenstelling zou de komende jaren duidelijk kunnen veranderen, indien het regionale monetaire fonds zich tot een regionale zone van converteerbaarheid van valuta ontwikkelt.


De wilde schommelingen van de Amerikaanse dollar ten opzichte van belangrijke valuta waren rampzalig voor de Golfstaten. Want enerzijds leidden de herhaaldelijke renteverlagingen in de Verenigde Staten en de kredietuitbreiding aldaar tot een prijsinflatie van de vermogenswaarden en anderzijds droegen ze ook belangrijk bij aan de volatiliteit ten opzichte van andere internationale valuta.


Met uitzondering van Oman hebben alle Golfstaten zich gebonden aan een tijdschema tot 2010. Het definitieve ontwerp voor de overeenkomst tot een monetaire unie van de regio werd door de staatschefs van de Golfstaten tijdens een ontmoeting op 30 december 2008 in Muskat, de hoofdstad van Oman, besproken.

De stappen in de richting van een gemeenschappelijke munteenheid en de maatregelen in Azië, met deelname van China, in de richting van een regionale, van de Amerikaanse dollar onafhankelijke, handel duiden op een onvermijdelijke verandering naar een multipolaire globale financiële wereld. Deze zal het uniepolaire dollarsysteem aflossen, dat sinds het akkoord van Bretton Woods in het jaar 1944 bestond. De beslissende vraag zal zijn, wat de staten en de Europese centrale bank zullen ondernemen om zulke pogingen tot een voorzichtige loskoppeling van het dollarsysteem in de regio te steunen – of te belemmeren. Dit zou beslissend kunnen zijn voor de vraag of er in de volgende tien jaar wereldwijd vrede of een nieuwe wereldoorlog zal komen. We staan derhalve op een waarachtig historische tweesprong, hoewel tot nu toe slechts weinig machtigen der aarde zich van de ware uitwerking van de tektonische machtsverschuivingen in de globale geopolitiek, die in de komende periode zullen moeten worden overmeesterd, bewust zijn.

Bron: Het Vrije Volk

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: