10 Toes of the World

maart 1, 2009

Gaddafi droomt van een Verenigd Afrika

KAAPSTAD – Met kolonel Gaddafi als voorzitter van de Afrikaanse Unie wacht Afrika een interessant jaar.

kadaffi
De Libische leider Gadaffi.

Hij liet zijn komst naar Ethiopië, waar deze week de 53 landen tellende Unie vergaderde, voorafgaan door een brief die hij had ondertekend met ‘Koning der Koningen’. Eenmaal in Addis Abeba lobbyde hij hard voor zijn jongensdroom van een Verenigde Staten van Afrika, met één munt, één paspoort en één regering.

Hoe zo’n Verenigd Afrika zou moeten worden geregeerd, werd al snel duidelijk: hij maakt korte metten met democratie. ,,Wij hebben geen politieke structuren,’’ legde hij uit, ,,onze structuren zijn sociaal.’’ Het zou Afrikaanse landen beter passen om het voorbeeld van Libië te volgen, vindt Gaddafi. Zijn land is een autocratische éénpartijstaat.

Gaddafi speelt al jarenlang de rol van redder van het continent. Hij investeert de opbrengsten uit de verkoop van olie in lievelingsprojecten in Afrika, in de hoop zo sympathie en invloed te kopen. Zo liet hij een enorme moskee bouwen in de Ugandese hoofdstad Kampala. Ook verstrekte hij olie tegen een spotgoedkoop tarief aan Zimbabwe.

Als het niet goedschiks lukt, dan probeert hij het kwaadschiks. Opstandelingen in Niger en Mali gaf hij kampen, wapens en voedsel.

Gaddafi heeft zijn positie als voorzitter van de AU te danken aan de financiële steun die hij verstrekt. Hij weet dat hij slechts een jaar de tijd heeft om van Afrika zijn speeltuin te maken en hij heeft daarom haast. Maar de meeste Afrikaanse landen voelen niets voor een Verenigde Staten van Afrika. Ethiopië, bijvoorbeeld, wil eerst betere economische samenwerking met de buren.

De enige manier om Gaddafi af te remmen was de belofte de komende drie maanden na te denken over zijn plannen. Gaddafi’s reactie: hij legde het moede hoofd op tafel.

Bron: AD
Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: