10 Toes of the World

maart 1, 2009

CIA-gevangenis? Dan EU-stemrecht opschorten

Lidstaten van de Europese Unie (EU) die geheime Amerikaanse gevangenissen op hun grondgebied hebben toegelaten, lopen het risico dat hun stemrecht binnen de Europese raad van ministers wordt opgeschort.

cia

Dat heeft Europees Commissaris voor justitie Franco Frattini maandag gezegd. ‘Ik zou verplicht zijn de raad van ministers ernstige consequenties voor te stellen, waaronder opschorting van het stemrecht in de raad,’ zei Frattini op een terreurbestrijdingsconferentie van de EU.

Volgens de Italiaan is opschorting mogelijk omdat het EU-verdrag dat alle lidstaten hebben ondertekend gebaseerd is op vrijheid, democratie en respect voor de mensenrechten. Het schenden van deze afspraken kan zwaar bestraft worden.

Polen en Roemenië

Frattini loopt met zijn opmerkingen vooruit op de uitkomsten van een onderzoek dat de belangrijkste Europese mensenrechtencommissie, de Raad van Europa, heeft ingesteld na beweringen in de media over geheime CIA-gevangenissen op Europees grondgebied. Daar zouden terreurverdachten uit bijvoorbeeld Afghanistan verhoord worden. De gevangenissen zouden onder meer in Polen en Roemenië staan. Beide landen ontkennen de berichten in alle toonaarden.

De Europese Unie heeft de Amerikanen om opheldering gevraagd. Volgens Frattini zeggen de Amerikanen tijd nodig te hebben om te onderzoeken wat er waar is van de beschuldigingen, die op 2 november voor het eerst opdoken in de Amerikaanse krant The Washington Post.

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA wil tot nu toe niet reageren op het Europese onderzoek.

Bron: Elsevier

Advertenties

1 reactie »

  1. […] ook buiten het Amerikaanse continent is Amerika actief. Zo zijn er naar is gebleken geheime CIA-gevangenissen in Europa. En hoewel we een topje van die ijsberg hebben gezien is het gissen naar de […]

    Pingback door Concentratiekampen, toen en nu « 10 Toes of the World — april 20, 2009 @ 22:19 | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: