10 Toes of the World

februari 24, 2009

Brits Irakverslag blijft geheim

LONDEN – De Britse regering weigert notulen van kabinetsvergaderingen in de dagen voorafgaand aan de inval in Irak vrij te geven. Dat heeft de Britse minister van Justitie Jack Straw dinsdag laten weten, meldde de BBC.

jackstraw_jpg_561897d

Straw zei dinsdag in het parlement dat hij een veto uitspreekt over een vonnis van een onafhankelijk overheidsorgaan om de stukken openbaar te maken. Het orgaan oordeelde in januari dat publicatie het algemeen belang dient.

Maar volgens Straw weegt openbaarmaking in dit geval niet op tegen de schade voor het functioneren van een regering, omdat het gevaar bestaat dat ministers in de toekomst minder vrijuit praten. Het is de eerste keer sinds de invoering van de wet op vrijheid van informatie dat een dergelijk ministerieel veto wordt uitgesproken

De notulen kunnen een beeld geven van de discussies rond het omstreden besluit van toenmalig premier Tony Blair om ten strijde te trekken. Straw was tijdens de inval in maart 2003 minister van Buitenlandse Zaken.

De Brits-Amerikaanse inval gebeurde zonder duidelijk mandaat van de Verenigde Naties. De hoogste juridisch adviseur van de Britse regering zou mogelijk al voor de inval aan Blair hebben laten weten dat hij twijfelde over de wettigheid van de invasie.

Bron: De Telegraaf

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: