10 Toes of the World

februari 19, 2009

Viacom krijgt gegevens YouTube-gebruikers

AMSTERDAM –  Zoekgigant Google moet de gebruikersnamen en IP-adressen van alle geregistreerde YouTube-gebruikers overhandigen aan mediabedrijf Viacom. Dat is één van de bepalingen van de rechter in een rechtszaak die de eigenaar van ondermeer MTV en filmstudio Paramount tegen het moederbedrijf van de videosite heeft aangespannen.

YouTube-oprichter Steve Chen. YouTube-oprichter Steve Chen.

De rechtszaak werd aangespannen omdat op YouTube duizenden clips te zien zijn van tv-programma’s of films waar Viacom het copyright op bezit. Daarbij gaat het onder meer om muziekvideo’s van MTV. De mediareus eist nu dan ook een miljard dollar als schadevergoeding.

Eerder wees de rechter een eis af waarbij Viacom inzage in de zoektechnieken van Google wilde. De gebruikersgegevens zijn in totaal goed voor twaalf terabyte (12.000 gigabyte) aan data

Het feit dat er nu persoonlijke gegevens overgedragen worden, heeft tot veel protest geleid. Viacom stelt echter dat het de verkregen data niet zal gebruiken om achter individuele gebruikers aan te gaan, maar enkel om trends in videopiraterij te kunnen analiseren. Waarom daar IP-adressen – een uniek ‘adres’ dat elke internetgebruiker heeft – voor nodig zijn, wilde het bedrijf niet zeggen.

Volgens privacy-activisten dreigt Viacom nu informatie in handen te krijgen die behoort tot de persoonlijke levenssfeer van computergebruikers. Beschermende wetgeving uit 1988, ingevoerd nadat naar buiten was gekomen welke films een kandidaat voor het Hooggerechtshof huurde bij de videotheek, zou daarbij terzijde worden geschoven.

Google probeert ondertussen een manier te vinden waarmee zowel Viacom als haar gebruikers kunnen leven. Zo wil het bedrijf eerst alle gegevens anonimiseren, als dit van het mediabedrijf in elk geval mag.

Bron: De Telegraaf

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: